Inspectorii de muncă brăileni au aplicat în luna iulie amenzi în valoare totală de 433.600 lei. Aceștia au depistat 16 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, printre care și 3 minori

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfășurat în luna iulie 102 acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și alte 91 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost verificați un număr de 193 angajatori, iar în urma controalelor s-au aplicat amenzi în valoare totală de 433.600 lei.

Potrivit unui comunicat dat publicității de ITM Brăila, la un număr de 7 angajatori au fost depistate 16 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare de 270.000 lei.

Cele 16 persoane care nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă sau prestau activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul CIM cu timp parțial, lucrau în următoarele domenii de activitate: finisarea materialelor textile, comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei, curățenia clădirilor, activități cămine, creșterea animalelor.

Dintre deficiențele constatate cel mai frecvent amintim:

*Primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare;

*Persoane care  prestand activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul CIM cu timp parțial;

*Nerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară;

*Neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați;

*Semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare;

*Neefectuarea examenului medical periodic.

În toate situațiile în care au fost constatate deficiențe în domeniul legislației muncii, inspectorii de muncă au dispus măsuri obligatorii cu termene de intrare în legalitate și de respectare pe viitor a dispozițiilor legale.

În urma controalelor având ca obiectiv identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, la trei angajatori, inspectorii de muncă au identificat trei minori care prestau activități fără forme legale de angajare. Inspectoratul Teritoral de Muncă a înaintat documentația necesară organelor de cercetare penală, pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de încadrare în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor.