Inspectorii de muncă brăileni au efectuat anul trecut peste 2300 de controale și aplicat amenzi în valoare de peste 3,7 milioane lei
În cursul anului 2022 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfășurat 2330 de controale, comparativ cu 2321 de controale, în 2021.
Șeful ITM Brăila, Liviu Arhire, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, principalele activități desfășurate anul trecut.
Potrivit acestuia, în 2022 activitatea ITM a fost structurată pe următoarele direcții:
*în domeniul relațiilor de muncă – în afara campaniilor naționale și a controalelor prevăzute în Programul cadru de acțiuni, au fost desfășurate și acțiuni din Programul propriu, precum:
-verificarea angajatorilor ce desfășoară activități în agricultură cu privire la respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;
-verificarea angajatorilor ce desfășoară activități în zona portuară Brăila;
-verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă în activitățile desfășurate în cadrul sectoarelor de activitate silvicultură și exploatare forestieră.
*în domeniul securității și sănătății în muncă – în afara campaniilor naționale și a controalelor prevăzute în Programul cadru de actiuni, au fost desfășurate și actiuni din Programul propriu, precum:
-verificarea modului de respectare a prevederilor în domeniul securității și sănătății în muncă în sectorul agricultură;
-controlul respectării prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă în activitatea de construcții si reparații nave, transporturi navale și activități portuare;
-verificarea modului în care angajatorii, care desfășoară activități de transport și distribuție energie electrică, respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății la lucrările de mentenanță sau la intervențiile ocazionale.
În urma controalelor amintite au fost aplicate 2278 de sacțiuni contravenționale (comparativ cu 2286, în anul 2021). Valaorea totală a amenzilor aplicate de inspectorii ITM s-a ridicat la 3.781.200 lei, (comparativ cu 2.593.200 lei).
În 2022 au fost sancționați pentru muncă nedeclarată 61 de angajatori (comparativ cu 53, în 2021) și au fost descoperite 169 de persoane care foloseau munca la negru ( comparativ cu 126, în anul 2021).
Printre principalele neconformități constatate cu ocazia controalelor amintim:
-primirea la lucru fără a avea încheiat în forma scrisă contract individual de muncă;
-persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat;
-neevidențierea în pontaje a timpului de lucru prestat de către salariați;
-nu se respectau prevederile legale referitoare la durata normală a programului de lucru, compensarea cu timp liber plătit sau plata cu spor a orelor suplimentare;
-nerespectarea timpului legal de lucru și de odihnă;
-neînregistrarea în termen a modificărilor intervenite în registrul general de evidenta a salariaților;
-necompensarea în bani a zilelor de CO neefectuate la încetarea raporturilor de muncă;
-neefectuarea controlului medical periodic.