INSPECTORUL ȘCOLAR GENERAL ADJUNCT CANCIU: CU TOȚII NE BATEM CU PUMNUL ÎN PIEPT CĂ ȘCOALA ESTE O PRIORITATE NAȚIONALĂ, DAR CÂND ESTE SĂ UMBLĂM LA PORTOFEL, „HAI CĂ POT PĂRINȚII, HAI CĂ POT ELEVII…“

Inspectorul școlar general adjunct Cătălin Canciu (PNL) declară că deși multe dintre unitățile de învățământ brăilene au fost reabilitate în ultimii ani, „nu mai există laboratoare, nu mai există cabinete, nu mai există dotare, nu mai există material didactic. Mă credeți că eu lucrez la geografie cu hărți cumpărate de acum 20 de ani? Ele arată bine. Eu mi le țin în cancelarie, după un dulap, ca numai eu să le folosesc și într-adevăr sunt într-o stare bună, dar…

Cu toții ne batem cu pumnul în piept că școala este o prioritate națională – de altfel, scrie și în lege -, dar când este să umblăm la portofel, «hai că pot părinții, hai că pot elevii…» “.

În contextul în care sunt părinți care consideră că școală online nu e „școală pe bune” și că elevii nu învață stând acasă, în fața calculatorului, cum ar învăța în sala de clasă, cu profesorul alături de ei, l-am întrebat pe Cătălin Canciu dacă în opinia sa, se face cu adevărat educație în sistem online, așa cum este organizat acest sistem în România.

Acesta a declarat: „Eu cred că s-ar preta școala online pentru anumite discipline și în afara perioadei de COVID. La geografie, de exemplu, ai pus o hartă, ai atâtea aplicații și poți discuta cu copiii. Sunt discipline care chiar au nevoie de partea vizuală. Dar revenim la dotări – atât timp cât nu ai o cameră profesională, să vizualizeze foarte bine tabla, să vizualizeze foarte bine materialele didactice, este foarte greu să realizezi o lecție online.

Există și o parte bună, și o parte mai puțin bună în ceea ce privește școala în sistem online. Dacă dotările ar fi la un nivel ridicat școala online s-ar putea realiza”.

Canciu a mai spus că există în învățământul brăilean câțiva profesori care nu vor să participe la cursurile ținute în clasă, preferând sistemul online, dat fiind că au boli cronice care îi fac să se teamă de o posibilă infecție cu coronavirus.