INSPECTORUL ȘCOLAR GENERAL BOTEA: AM PROPUS ÎN CJSU CA PE O PERIOADĂ DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI SĂ SE ÎNCHIDĂ TOATE ȘCOLILE DIN MUNICIPIUL BRĂILA. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE SITUAȚIA ESTE SERIOASĂ

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, declară că a propus în cadrul ședinței de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) să se închidă școlile din municipiu pentru două săptămâni, în contextul în care a crescut numărul de cazuri de infectări cu coronavirus în oraș. Botea ne-a declarat că a făcut această propunere în contextul în care a observat că și în unitățile de învățământ a crescut în ultimele zile numărul cazurilor confirmate cu COVID.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean ne-a mai spus că nu poate preciza exact care este numărul școlilor din municipiu în care s-au depistat cazuri de elevi confirmati cu COVID, dat fiind că totul este într-o continuă dinamică, însă la ora actuală numărul acestora se apropie de 10: „Eu am participat online la acea discuție din cadrul CJSU, pentru că eram în județ, în controale. Pot să vă spun că am fost întrebat de doamna subprefect ce părere am legat de varianta închiderii unităților de învățământ și am spus că doresc ca pe o perioadă de două săptămâni să se închidă școlile, din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri înregistrate la nivelul municipiului.

Am observat în ultimele zile o creștere a numărului de cazuri de infectare în școli și eu nu vreau să ținem sub control din punct de vedere epidemiologic orice potențial focar. Nu vreau ca un focar  de COVID să se extindă la nivelul unei școli, fiindcă asta ar fi un dezastru.

Din punctul meu de vedere situația este serioasă și eu am tratat-o până acum cu maximă severitate și aceasta severitate și-a dovedit eficiența.

În general, de la începutul anului școlar, cazurile de infectare cu coronavirus s-au întregistrat cam în același ritm, dinamica s-a păstrat, ca să zic așa, dar de câteva zile observ o creștere a dinamicii și dacă am observat asta, eu consider că trebuie luate măsuri. Din punctul meu de vedere ar fi fost oportună închiderea școlilor în municipiu cel puțin pe o perioadă de o săptămână, până vedeam despre ce este vorba. Eu am propus să se procedeze în felul următor: să se dea hotărârea ieri (deci luni), marți și miercuri pregăteam sistemul de învățământ pentru trecerea exclusiv pe online și de joi desfășuram activități online cel puțin o săptămână, după care vedeam dacă era necesar să continuăm așa încă o săptămână, în funcția de evoluția situației epidemiologice la nivel de municipiu. Nu este o perioadă de teze, nu e o perioadă în care să nu se poată desfășura activitățile online.

Dar în orice caz, eu dacă văd că situația de agravează în școli din acest punct de vedere, voi lua absolut toate măsurile necesare, inclusiv aceea de a cere Instituției Prefectului închiderea școlilor din municipiu. Eu discut acest subiect din punct de vedere strict educațional, nu din punct de vedere politic sau de alt gen”.

Precizăm că potrivit informațiilor noastre, în ședința CJSU de ieri, atunci când s-a supus la vot propunerea de închidere a școlilor din municipiu, doar 5 membri CJSU (între care subprefectul Simona Drăghincescu, șeful ISJ, Viorel Botea și șeful ISU Brăila, Ion Cristian) au fost pentru – insuficient pentru a fi aprobată.