INSPECTORUL ȘCOLAR GENERAL BOTEA: ESTE POSIBIL CA LA UNA SAU DOUĂ ȘCOLI MAI MARI SĂ EXISTE PROBLEME LEGATE DE RESPECTAREA DISTANȚEI DE 1 METRU ȘI SĂ FIE NEVOIE DE SEPARATOARE, DAR VOM GĂSI SOLUȚII ȘI ÎN ACESTE CAZURI
„Vom găsi cele mai bune soluții pentru a respecta strict toate regulile impuse prin Ordinul Ministerul Sănătații cu privire la măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ, odată cu începerea noului an școlar “ – este ceea ce spune inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea.
Acesta face referire la un recent ordin al Ministerul Sănătații care stabilește condițiile în care se va desfășura activitatea în unitățile de învățământ începând cu 14 septembrie, dacă elevii și profesorii vor reveni în clase și nu se va lucra în sistem online. Actul normativ impune reguli stricte în ceea ce privește organizarea activității la clasă și supravegherea suplimentară a copiilor, printre care amintim: *asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare, în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă; *în vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă; * băncile vor fi poziționate astfel încât elevii să nu stea față în față, iar contactul între preșcolarii/elevii din grupe/clase diferite va fi evitat.
În acest context, l-am întrebat pe inspectorul școlar general care este situația la nivelul județului, în urma inventarierii tuturor spațiilor disponibile pentru activitatea educativă și a calculelor care s-au făcut privind împărțirea elevilor pe grupe.
Viorel Botea ne-a declarat că nu sunt probleme pentru care să nu poată fi găsite soluții: „Clasele se vor împărți în grupe, în așa fel, încât să se respecte distanțarea fizică. Probabil vor ieși una-două grupe în plus. Asta înseamnă niște ore suplimentare pe care colegii noștri profesori le vor face. Ieri, în ședința cu directorii am purtat o discuție cu colegii și am decis ca acolo unde sunt problemele cele mai mari – și mă refer la unitățile de învățământ mai mari, cu mulți elevi -, săptămâna viitoare să adoptăm soluțiile cele mai bune privind începerea noului an școlar. Mai exact, să găsim soluțiile cele mai bune privind împărțirea pe grupe, numărul de ore pentru a acoperi toate grupele de elevi și orarul pe care îl vor avea clasele.
În principiu, în jurul datei de 26-27 august la nivelul întregului județ noi vom ști exact cum începem noul an școlar.
Este posibil ca la una sau două școli mai mari să existe probleme legate de respectarea distanței de 1 metru și să fie nevoie de separatoare, dar deocamdată fiecare director vede exact care este situația din acest punct de vedere în școala sa și apoi găsim variantele cele mai bune. Până acum niciunul dintre directori nu a manifestat vreo îngrijorare legat de faptul că nu ar exista soluții pentru situația din unitatea de învățământ pe care o conduce”.