INSPECTORUL ȘCOLAR GENERAL BOTEA: SĂ ÎNVĂȚĂM DIN CEEA CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN DOMENIUL MEDICAL; SĂ AVEM MARE GRIJĂ NU DOAR DE SĂNĂTATEA ELEVILOR, CI ȘI DE SĂNĂTATEA PROFESORILOR

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, dă asigurări că atât instituția pe care o conduce, cât și directorii unităților de învățământ din județ au luat toate măsurile pentru ca noul an școlar să se deschidă în condiții de siguranță pentru elevi și cadre didactice.

Botea consideră că este important să învățăm din situațiile dificile apărute în domeniul medical în contextul pandemiei de coronavirus, când toată lumea s-a concentrat pe a avea grijă de pacienți și mai puțin pe a avea grijă de medici și asistente, iar consecințele au fost unele dure.

În acest context, Viorel Botea spune că cel puțin în județul Brăila, instrucțiunile care s-au dat conducerilor unităților de învățământ au fost să se acorde atenție maximă atât protejării sănătății elevilor, cât și protejării sănătății cadrelor didactice: ”De mai multe luni pregătim începerea noului școlar și am făcut acest lucru din respect pentru comunitate, din respect pentru părinți și din dragoste pentru elevi.

Suntem, cred, singurul județ din țară care a reușit să organizeze concursuri pe o perioadă determinată pentru personal nedidactic, în așa fel, încât să nu existe niciun fel de probleme privind respectarea normelor igienico-sanitare la începutul noului an școlar. Aceste angajări s-au făcut la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, cu respectarea legii și având grijă și de bugetul unităților școlare, care știm că nu întotdeauna este îndestulător, pentru că dacă ne referim la costul standard per elev, acesta nu acoperă întotdeauna necesarul financiar al școlilor.

De asemenea, am pregătit școlile cu măști, cu dezinfectanți și vreau să mulțumesc tuturor primarilor pentru implicarea deosebită pe care au avut-o vizavi de începerea noului an școlar și de modul excelent în care am comunicat pentru rezolvarea tuturor problemelor firești, apărute pe parcurs. Am solicitat colegilor directori să facă toate demersurile necesare, în așa fel, încât orarul copiilor și al profesorilor să respecte normele igienico-sanitare pe care Ministerul Sănătății și Ministerul Educației le-au transmis și invit colegii să aibă mare grijă și mare atenție vizavi de modul în care elevii respectă aceste norme. Eu cred că printr-o comunicare adecvată putem reuși acest lucru.

De asemenea, invit colegii directori și colegii inspectori să aibă foarte mare grijă atât de personalul nedidactic, cât și de personalul didactic, pentru că dacă toată lumea discută de grija față de copii, trebuie să avem în vedere și grija față de colegii noștri din didactic și nedidactic, fiindcă sănătatea lor, ca și sănătatea copiilor, este extrem de importantă. Și exemplele din sistemul medical, în care avem grijă de pacienții care au COVID și nu suntem atenți la  personalul medical, cred că sunt elocvente. Același lucru este valabil și în domeniul învățământului: grijă față de copii, dar și grijă față de profesori.

Chiar dacă noul an școlar se deschide sub niște auspicii nu tocmai favorabile, pentru că există o anumită teamă sau neîncredere vizavi de situația pandemică, sunt convins că vom depăși această situație și vom realiza un act educațional de nivel european”.