INSPECTORUL ȘCOLAR GENERAL BOTEA: VOI PROPUNE DIRECTORILOR DE ȘCOLI SĂ CUMPERE LĂMPI CU ULTRAVIOLETE PENTRU DEZINFECTAREA ZILNICĂ A SĂLILOR DE CLASĂ

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, consideră că lămpile cu ultraviolete sunt o soluție simplă, ieftină și rapidă de dezinfecție, care poate fi folosită cu succes în unitățile de învățământ, în loc să se spele zilnic cu cloramină sălile de clasă.

Botea spune că a verificat personal modul în care funcționează o astfel de lampă și a fost foarte mulțumit și ca atare, le va sugera directorilor unităților de învățământ să ia în calcul și această soluție, când decid cum se vor organiza pentru activitățile zilnice de dezinfecție, odată cu începerea noului an școlar: „Având în vedere costurile mari ale substanțelor chimice, ale săpunurilor, ale dezinfectanților care trebuie folosite zilnic în clase, voi propune conducerilor școlilor să-și cumpere lămpi cu ultraviolete, care vor fi așezate în sălile de clasă și la sfârșitul programului, timp de jumătate de oră, acestea vor face dezinfectarea încăperii. Același lucru se poate face la toalete.

Aceste achiziții se pot face rapid, fiindcă nu e vorba de sume mari, nu e nevoie să se organizeze licitații unde pot să apară contestații să să dureze luni de zile până la finalizarea licitației. O lampă de acest tip este între 2 și 7 milioane lei vechi.

Părerea mea este că sunt foarte utile, le instalezi în fiecare sală de clasă și sunt automate, apeși pe buton și lampa merge timp de 30 de minute, timp în care se face dezinfectarea. Nu mai este nevoie de spălat cu cloramină.

Pe de altă parte, sper că vom reuși într-un termen destul de scurt să realizăm și proiectul  european pentru cumpărtare de măști pe fonduri europene. Deocamdată am avut discuții cu toate primăriile și toți primarii mi-au spus că vor face toate demersurile necesare pentru a asigura necesarul de măști pentru elevi și cadre didactice”.