Inspectorul școlar general Canciu, bilanțul anului școlar 2021-2022: „Suntem la cel mai bun rezultat la Evaluarea Națională, dacă nu mă înșel. Aproape că este imposibil pe viitor ca o altă generație să depășească această generație”

„Dacă ne luăm după rezultate, statistic, suntem la cel mai bun rezultat la Evaluarea Națională, dacă nu mă înșel. Aproape că este imposibil pe viitor ca o altă generație să depășească această generație. Din 10 elevi, mai mult de 9 au promovat cu medii de peste 5. Asta este îmbucurător” – este declarația inspectorului școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu, cu referire la faptul că anul acesta județul Brăila s-a aflat locul 3 în ierarhia națională din punct de vedere al rezultatelor la Evaluarea Națională, cu o rată de promovare de 91,1%.

Acesta a vorbit ieri, în cadrul unei conferințe de presă, despre unele dintre efectele pandemiei asupra modului în care s-a făcut educația în ultimii doi ani școlari și a admis că mulți elevi care au absolvit acum liceul simt că nu au apucat să-și cunoască prea bine colegii de clasă: „Eu am propriul copil care a finalizat acum liceul și am văzut doi ani… Într-adevăr, și-a valorificat timpul pe nișa pe care dorește, dar din punct de vedere al cunoștințelor generale, lucrurile astea cu siguranță se vor simți pentru aceste generații”.

Șeful ISJ Brăila consideră că după doi ani de pandemie, învățământul brăilean este pregătit mult mai bine să facă față, în cazul în care se va reveni la cursurile online și în anul școlar 2022-2023, ca urmare a înmulțirii cazurilor de COVID: ”Cu siguranță! Eu vă spun din punct de vedere administrativ: dacă până acum nu ne imaginam… cu toate că am visat mereu la un sistem de videoconferință cu directorii. Mă gândeam și înainte: de ce să vină directorul de la Bărăganu, să nu rămână la școală și să facem o ședință? Visam acum câțiva ani, dar atunci nu am putut să o materializăm. Uitați-vă că astăzi putem organiza o ședință în două-trei minute. Același lucru se întâmplă și în cadrul Inspectoratului Școlar, avem proceduri, ne putem întâlni online. Sunt ore de curs pentru anumite discipline când online-ul se pliază foarte bine”.

În plus, spune Canciu, și profesorii sunt acum mai pregătiți pentru orele online: ”Cu siguranță! Și o spun cu toată gura. Dacă la început… îmi aduc aminte că pe 11 martie 2020, cel puțin eu eram izolat de familie. Fata venea din Suedia și era cod galben acolo. Mi-am pus un mare semn de întrebare: «Ce fac eu de astăzi?». Și am început să îmi pregătesc lecțiile, să le transmit copiilor. Și ei erau la început. Acum chiar ne-am familiarizat, avem platforme, putem desfășura o activitate destul de frumos”.