Inspectorul școlar general Canciu: Calitatea actului didactic din clasă este dat de calitatea elevilor. Elevii te fac pe tine, ca profesor, să fii mai bun, să te pregătești mai mult sau să te plafonezi

Inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu, consideră că unii dintre brăileni nu au înțeles raționamentul său, atunci când s-a pus problema de a reduce numărul de clase a IX-a la nivel de județ și a optat pentru tăierea unor clase de la liceele de elită.

În urmă cu două zile, Canciu declara într-o conferință de presă „Da, tăiem de la elita Brăilei. Dacă «Bălcescu», «Iorga», «Murgoci» și-ar propune câte 20 de clase, cu siguranță le-ar realiza; dar ce facem cu partea inferioară a clasamentului, cu liceele tehnologice?”, ceea ce a declanșat mai multe reacții de nemulțumire exprimate de diverse persoane pe rețelele de socializare. Mai exact, unii brăileni consideră că este de dorit să fie susținute liceele de elită și să se ofere șansa elevilor buni să exceleze, nu să se încerce cu orice preț salvarea unor licee tehnologice care nu reușesc să atragă elevi.

Șeful ISJ spune că a văzut acele comentarii, însă unii oameni nu înțeleg că dacă se taie clase mereu de la liceele „din partea inferioară a clasamentului”, iar numărul copiilor scade de la an la an, în final, se va ajunge ca și liceele de elită să aibă elevi care nu sunt dintre cei mai buni: „Colegii profesori și oamenii care înțeleg foarte bine ce înseamnă școala au înțeles că menținerea unui număr mare de clase la colegii și reducerea permanentă a claselor la alte licee nu face decât să scadă calitatea actului educațional și performanța școlară.

Dacă am continua și în anii următori să menținem 6 clase la liceele de elită și să reducem numărul de clase de la restul liceelor, în timp, având în vedere scăderea numărului de copii, acele licee de elită vor ajunge să aibă și elevi mai puțin buni, la asta mă refer. În ultimii 15-20 ani o singură reducere de acest tip a avut loc la Colegiul «Gh. M Murgoci», au fost 7 clase și au rămas cu 6 clase, în condițiile în care numărul copiilor la nivel de județ a scăzut substanțial – Brăila avea la Revoluție în jur de 5000 de elevi pe fiecare an de studiu, iar acum suntem la circa 2300”.

În contextul în care percepția publică este că și dacă discutăm despre elevi care sunt relativ buni (nu foarte buni), contează foarte mult dacă ei ajung la un liceu de elită, unde profesorii sunt foarte buni și calitatea actului didactic este de de cel mai înalt nivel sau dacă ajung la un liceu la care calitatea actului didactic și pretențiile sunt mai modeste, inspectorul școlar general a comentat: „Eu consider că de fapt, calitatea actului didactic din clasă este dat de calitatea elevilor. Elevii te fac pe tine, ca profesor, să fii mai bun, să te pregătești mai mult sau să te plafonezi. Asta este o certitudine pe care nu am inventat-o eu”.

Amintim că urmare a unui Ordin semnat ieri de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, nu se mai pune problema reducerii numărului de clase la liceele de elită din Brăila pentru anul școlar viitor.