Inspectorul școlar general Canciu: Dacă se va aproba, reducerea numărului de clase la colegiile din municipiu se va pune în practică în anul școlar următor

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu declară că măsurile de reducere a numărului de clase de la o serie de licee din municipiu și de comasare a unor unități de învățământ reprezintă deocamdată doar niște propuneri aflate în discuție și dacă vor fi aprobate, ar intra în vigoare în viitorul an școlar.

Mai exact, este vorba în primul rând despre propunerea de reducere a numărului claselor a IX-a de la Colegiul Național «Gh. M. Murgoci», Colegiul Național «N. Bălcescu», Liceul «N. Iorga», Colegiul Economic «I. Ghica», precum și de suplimentarea numărului de clase a IX-a la Liceul de Arte.

În condițiile în care primarul a dat publicității în această după-amiază un comunicat în care vorbea despre „demersul abuziv și imoral propus de noul inspector Canciu Cătălin”și cerea „renunțarea la aceste practici dictatoriale și ilegale prin care persoane ajunse în funcție vremelnic, pe criterii politice, își bat joc de viitorul elevilor brăileni”, l-am întrebat pe șeful ISJ de ce a făcut aceste propuneri.

Canciu ne-a explicat: „Când am plecat de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean, în 2019, am lăsat rețeaua școlară cu un proiect de 100 de clase a IX-a, care se raporta la 2800 de elevi – atât era promoția absolvenților de clasa a VIII-a la momentul respectiv. Fără să se respecte legea și metodologia de fundamentare a cifrei de școlarizare, conducerea ISJ de la acea vreme a crescut numărul de clase la 106. Cu alte cuvinte, acele 6 clase nu aveau niciun fundament legal.

Anul acesta cohorta absolvenților de clasa a VIII-a este mult mai mică, avem doar 2228 de elevi. Dacă împărțim la 28 de elevi (cât sunt într-o clasă), ajungem la 82 de clase. Așa spune metodologia fundamentării cifrei de șolarizare. Eu am găsit ieri, când mi-am început activitatea ca inspector școlar general, 87 de clase a IX-a, deci cu 5 mai mult și am început să analizez împreună cu colegii mei planul de școlarizare, pentru că aceste 5 clase în plus nu se pot aproba, potrivit legii”.

Șeful ISJ a precizat că s-a consultat cu directorii liceelor, pentru a vedea unde se mai pot reduce niște clase a IX-a, ca să rămână doar 82 la nivel de județ.

Cătălin Canciu spune că s-a luat în calcul Colegiul „Murgoci”, „care are 6 clase a IX-a, în comparație cu alte licee care au 3 sau 4 clase pe nivel, precum și Colegiul «Bălcescu» și Liceul «Iorga»; acestea care nu au fost niciodată afectate la numărul de clase propus. În ceea ce privește liceele tehnologice, Colegiul «Ghica» și-a propus 6 clase a IX-a, spre deosebire de celalalte licee, care au o clasă. Ceea ce s-a întâmplat a fost doar o discuție cu acești directori, astfel încât la final, când tragem linia, județul Brăila să respecte legea și să avem 82 de clase a IX-a”.

Inspectorul școlar general ne-a mai declarat că mâine va avea loc o ședință la care vor participa reprezentanți ai ISJ, ai învățământului tehnologic și ai administrației locale și va prezenta mâine situația și propunerile sale pe această temă, pentru a fi discutate: „Nu vreau să par sub nicio formă acel om care ia măsuri dictatoriale, cum a spus domnul primar; vreau doar să respect legea și le promit colegilor, dar și brăilenilor, că voi face tot ce îmi stă în putință să rezolvăm spre binele învățământului această chestiune. Dar nu poți să ai 87 de clase, când tu nu ai numărul necesar de elevi pentru aceste clase, e o problemă de legalitate”.

Șeful ISJ a mai explicat că aprobarea planului de școlarizare de face „de jos în sus”, adică se aprobă propunerile întâi în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ, apoi acestea sunt centralizate de ISJ, care întocmește propunerea pentru rețeaua de școlarizare a județului Brăila și o trimite la Ministerul Educației spre aprobare. În acest contex, spune Canciu, faptul că ieri s-a discutat în Consiliile de Administrație de la Colegiul Național «Gh. M. Murgoci», Colegiul Economic «I. Ghica» propunerile de reducere a numărului de clase nu înseamnă că aceste măsuri s-ar fi pus în practică imediat: „Noi vorbim despre clasele a IX-a care se vor crea începând cu 1 septembrie 2021. Eu nu vreau să fiu un inspector general care taie și distruge, eu doar vreau să fac o propunere legală Ministerului. Foarte mulți oameni – și în categoria asta intră și domnul primar, domnia sa  a văzut la noi că discutăm despre rețea școlară, a văzut că discutăm despre cifră de școlarizare și pac, a început să-și dea cu părerea. Nu merge așa… Eu cunosc aceste lucruri, pentru că am vreo 4-5 ani de rețea școlară, înainte de a fi inspector școlar general”.