Inspectorul școlar general Canciu, despre testarea elevilor pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2: Ar trebui ca în general, testarea să fie făcută de către părinți, iar copiii cu situații speciale pot fi testați la școală

Inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu, susține varianta ca testarea elevilor și preșcolarilor pentru depistarearea infecției cu virusul SARS-CoV-2 să fie făcută, în principiu, de către părinți, la domiciliu, nu în unitățile de învățământ – variantă agreată și  președintele Sindicatului Învățământului Brăilean, Valeriu Partene.

Canciu consideră însă că dacă regula va fi aceea ca elevii să fie testați casă, este necesar să se lase loc și pentru excepții – respectiv pentru testarea făcută în unitățile de învățământ, în cazul elevilor aflați în situații mai deosebite, care nu pot fi testați acasă: „Eu, ca inspector școlar general, trebuie să mă conformez legislației și tuturor instrucțiunilor pe care le dă Ministerul Educației. Din punctul meu de vedere, ca profesor, ca om al școlii, eu spun că ar trebui să existe un parteneriat corect și firesc între noi, părinți și cadrele medicale din școli, în sensul în care acolo unde se poate face acasă, facem acasă, iar în cazul în care sunt copii care au o situație specială, copii fără părinți, etc, ei pot fi testați la școală”.

Amintim că într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Educației emis recent să prevede că testarea depistarearea infecției cu virusul SARS-CoV-2 poate fi făcută fie de către părinți, la domiciliu, fie la școală.

În contextul în care președintele Sindicatului Învățământului Brăilean, Valeriu Partene, ne-a declarat că decizia privind varianta de testare a elevilor va fi luată de Consiliul de Administrației al fiecărei școli în parte, l-am  întrebat pe șeful ISJ Brăila dacă din informațiile sale este posibilă și o variantă „hibrid”, în care CA să  decidă că regula va fi testarea făcută de către părinți, dar se lasă loc și pentru excepții, respectiv copiii aflați în situații mai deosebite vor putea fi testați la școală.

Cătălin Canciu ne-a răspuns: „Sincer să fiu, am foarte multe informații care sunt un amalgam din care nu pot să trag o concluzie foarte clară. Încă nu au venit aceste teste. E o discuție care nu se mai termină… Mie se pare firesc să existe posibilitatea testării la școală a unor copii care au o situație specială; trebuie să găsim soluții și pentru cazurile speciale”.

Precizăm că testarea elevilor ar urma să se facă de două ori pe săptămână, lunea și joia.