Inspectorul școlar general Canciu, despre testarea elevilor pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2: Cea mai bună modalitate ar fi ca părinții să facă această testare și copiii să vină cu testul la școală

Inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu, consideră că ar trebui găsită „o formulă de compromis” în ceea ce privește testarea elevilor cu teste de salivă non-invazive, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Mai concret, Canciu crede că este necesară această testare, însă îi înțelege pe profesorii care nu doresc să fie implicați în procedura respectivă.

Ministerul Sănătății a anunțat zilele trecute că testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a fiecărei săptămânii de către cadrele medicale din școală sau de către profesori și de asemenea, că „personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios”.

Profesori din toată țara au fost indignați de faptul că li se cere să facă ei testarea, iar Valeriu Partene, președintele Sindicatului Învățământului Brăilean, ne-a declarat că dascălii brăileni, în marea lor majoritate, refuză să se implice în această procedură medicală și că din punct de vedere legal nu pot fi obligați să facă ceva ce nu este de competența lor să facă.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila declară că nu se pune problema ca profesorii să fie obligați să facă testarea elevilor pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 „pentru că nu poți să obligi un om să facă ceea ce nu vrea și nu se pricepe” și admite că el însuși are anumite rezerve pe această temă: „Știu punctul de vedere al domnului Partene. Da, e discutabilă chestiunea aceasta… Cred că cea mai bună modalitate ar fi ca părinții să facă această testare și copiii să vină cu testul la școală.

Până la urmă, atribuțiile noastre, ale profesorilor, sunt de a face educație, de a face activitate didactică. Împărtășesc în mare parte opinia potrivit căreia nu este de competența profesorilor să facă activități medicale.

Cred că în zilele următoare se va lua o decizie la nivel de minister în acest sens și vom vedea cum se va proceda cu testarea în școli.

Eu cred că trebuie să se găsească o soluție de compromis. Până la urmă, copilul, înainte de a pleca de acasă, poate să fie testat de părinți”.