Inspectorul școlar general Canciu: Domnul primar Dragomir se îmbată cu apă chioară, sărbătorind victorii inexistente. Ca urmare a noilor prevederi legale se va suplimenta numărul de clase a IX-a

„Domnul primar se îmbată cu apă chioară, sărbătorind victorii inexistente” – este comentariul inspectorului școlar general Cătălin Canciu (PNL), după ce în această dimineață, primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD) a postat pe o rețea de socializare un mesaj care începea cu „Victorie! Nu se mai reduc clase la liceele din Brăila!”.

„Victoria” la care face referire edilul vine ca urmare a faptului că ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a semnat aseară Ordinul 3.164, prin care se stabilește reducerea numărul de elevi la clasele a IX-a în anul școlar următor, ceea ce face să nu mai fie necesară preconizata tăiere a numărului de clase la liceele de elită din Brăila.

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu (PNL) a propus la începutul acestei săptămâni reducerea numărului claselor a IX-a de la Colegiul Național «Gh. M. Murgoci», Colegiul Național «N. Bălcescu», Liceul Teoretic «N. Iorga» și Colegiul Economic «I. Ghica», el afirmând că este necesară această reducere pentru încadrarea în prevederile legale în ceea ce privește fundamentarea planului de școlarizare, care impunea un număr de 28 de elevi/ clasă.

Odată cu apariția noului ordin al Ministrului Educației, însă, nu mai este nevoie de reducerea numărului de clase, după cum ne-a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila: „Îmi pare rău că primarul unui municipiu cum este Brăila continuă să ducă un război surd cu declarații pe Facebook, în loc să aibă cu inspectorul școlar general un dialog între reprezentanții a două instituții foarte importante ale orașului. El dovedește în continuare că nu înțelege sau înțelege, dar vrea să facă declarații politicianiste.

Nu există nicio victorie în ceea ce-l privește pe dânsul. Aseară, domnul Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, a semnat un Ordin prin care modifică metodologia de fundamentare a planului de școlarizare pentru clasele a IX-a, astfel încât numărul acela de 28 elevi/ clasă să scadă la 26 pentru liceele teoretice și la 24, pentru cele tehnologice și vocaționale. Această măsură a fost luată pe fondul pandemiei, pentru a reduce numărul elevilor la clasă și de asemenea, pentru a reduce impactul scăderii numărului de absolvenți de clasa a VIII-a din acest an.

Ca urmare a acestui ordin, nu doar că nu va mai fi nevoie de o reducere a numărului de clase, ci de la 80 de clase, ajungem la 93 de clase. Este de bine, mai ales pentru filiera tehnologică”.