Inspectorul școlar general Canciu (PNL): Primarul Dragomir duce demagogia la forma cea mai pură, asezonată cu mult grobianism

„Demagogia este dusă de domnul Dragomir la forma cea mai pură, dar bineînțeles asezonată cu mult grobianism” – este răspunsul inspectorului școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu (PNL), consilier municipal, după ce primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD) a afirmat astăzi că liberalul „se agață de ciolan ca scaieții de oaie, deși nu reprezintă pe nimeni” și l-a întrebat dacă nu îi e rușine „când primește salariul de inspector școlar și indemnizația de consilier local fără să facă nimic”.

Edilul șef a fost nemulțumit de faptul că la ședința CLM de azi consilierii municipali PNL, în frunte cu șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, nu au votat în favoarea a două proiecte de hotărâre ce vizau includerea în bugetul local a banilor alocați de la Guvern pentru plata facturilor la gaze, energie electrică, telefonie, internet, laboratoare elevi, materiale de curățenie, etc aferente unităților de învățământ din municipiu.

În ceea ce-l privește, Cătălin Canciu a răspuns acuzațiilor primarului: „Se vede școala de parti PSD-istă, unde mentor i-a fost  ani la rând un fost președinte al Consiliului Județean care vorbea foarte urât (aluzie la Gheorghe Bunea Stancu – n.r.).
PNL n-o să voteze niciodată un buget socialist, asta este ideea, asta am vrut să arătăm și astăzi. De ce spun că-i socialist? Pentru că aproape 63% din buget e pentru funcționare și doar 37% este pentru dezvoltare.  Când aceste procentaje vor fi egale, atunci PNL va vota bugetul Primăriei socialiste a Brăilei.

S-a votat astăzi în CLM ultima formă de buget. E vorba de bani veniți de la Guvernul României pe costul standard per elev. Costul standard per elev a venit mai târziu și s-a modificat bugetul, asta este ultima formă a bugetului, pe care noi, liberalii, nu o votăm”.

Cât privește faptul că proiectele de hotărâre de azi vizau strict alocarea unor sume suplimentare învățământului și este oarecum ciudat ca inspectorul școlar general să nu voteze pentru așa ceva, Canciu a replicat: „Nu s-au dat sume suplimentare învățământului, s-au dat doar banii care erau alocați prin Hotărâre de Guvern. Și nu am votat împotrivă astăzi, ci m-am abținut, pentru că nu sunt de acord cu bugetul administrației socialiste.

Dar supărarea domnului Dragomir vine din altă parte, cred eu. În 25 ianuarie Ministerul Finanțelor a aprobat trimestrializarea bugetului: 21% în trimestrul I, circa 23% trimestrul II, 25% trimestrul III și 31% trimestrul IV.

Mai apoi angajații Primăriei încep să sune pe la școli și să ceară să-și trimestrializeze bugetul în aplicația Primăriei în așa fel, încât cea mai mare parte a sumelor să fie în trimestrul IV. Vă dau un exemplu care este tulburător: la Școala «Ion Creangă», în primul trimestru doar 7,3% din buget (cu această trimestrializare școala n-ar fi putut să plătească facturile), 6,24% în trimestrul II, circa 32% în trimestrul III și circa 53% în trimestrul IV. Păi când mai faci o investiție,  când mai faci o licitație, când mai cumperi ceva, când toate funcționează atât de greu? Contabilii și directorii de școli nu au vrut să introducă în sistem această trimestrializare impusă verbal de Primăria Brăilei. Și Primăria a dat un pas înapoi, pentru că ANAF i-a spus «Dacă până pe 8 martie nu primesc datele, vă blocăm conturile» și atunci a venit cu forma corectă, aprobată.

În mintea lui de «politician rasat», domnul Dragomir ce a zis? «În spatele tuturor acestor mișcări este Canciu!» Ceea ce nu este adevărat. Directorii de școli pur și simplu au refuzat acest simulacru de trimestrializare pentru că au zis că o să le creeze mari probleme în 2022”.

Inspectorul școlar general a mai completat că „dacă primarul ar lăsa puțin mai jos tonul demagogiei, ar asfalta strada Gheorghe Lazăr, care este de pământ, așa cum era la 1900, ca pe timpul lui Nedelcu Chercea. Măcar să-i pună un strat de piatră”.