Inspectorul școlar general Cătălin Canciu: Da, sunt un tip autoritar. Urăsc minciuna, fariseismul, lucrurile făcute fără caracter. Și le spun apăsat și dintr-o bucată

„Eu am un ton mai ridicat, eu vorbesc apăsat, ăsta este adevărul. Asta nu înseamnă că țip” – este ceea ce declară inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu (PNL), despre care unii dintre cei care lucrează în sistemul de învățământ local spun că ar avea un comportament nepotrivit cu colegii, că ar țipa, i-ar jigni și i-ar amenința.

Profesorul Viorel Botea (PMP), fost inspector școlar general, a spus-o ieri cu subiect și predicat, în cadrul unei conferințe de presă, acuzându-l pe Canciu că ar conduce Inspectoratul Școlar Județean de o manieră de-a dreptul stalinistă.

Canciu admite că este „un tip autoritar”, dar spune că nu jignește și nu amenință pe nimeni, ci doar le cere tuturor să muncească la modul serios: „Să îmi dea și mie exemplu de o persoană pe care am jignit-o! Intră la mine zeci de persoane zilnic, am ușa de la birou în permanență deschisă, primesc pe toată lumea, discut cu toți oamenii.

Eu sunt un om foarte direct, spun ceea ce gândesc fără să calculez ce mi s-o întâmpla, ce voi păți; sunt un om direct și spun lucrurilor pe nume. Urăsc minciuna, urăsc fariseismul, urăsc lucrurile făcute așa, fără caracter. Și le spun apăsat și dintr-o bucată. Dar vreau să mi se spună un om, un coleg pe care l-am jignit sau l-am amenințat. Cum îi ameninț? «Îți fac eu, îți dreg eu»? N-am spus niciodată așa ceva, pentru că nu îmi stă în caracter.

Da, eu sunt un tip autoritar. Îmi place să fiu înconjurat de profesioniști și de oameni care muncesc, serioși. Și poate asta îi deranjează pe unii. Eu nu cred că venirea mea la Inspectorat i-a deranjat pe oamenii care își fac treaba. Nu cred că este vreun coleg în sistemul de învățământ care muncește cu seriozitate și care să fie deranjat că eu sunt la conducerea ISJ. Eu am fost întotdeauna un om corect și drept și am luat întotdeauna măsurile pe care le-am considerat a fi corecte, chiar dacă pe mine, ca  om politic și ca om, m-au afectat.

Ați văzut cât de intransigent am fost tot timpul cu transferurile, fiindcă am considerat că acestea trebuie să respecte și o latură morală. Știți foarte bine cum s-au făcut și cum nu s-au făcut transferurile, de-a lungul timpului, la Brăila…”.