Inspectorul școlar general Tudor speră ca în circa o săptămână să reușească să ofere un spațiu voluntarilor care lucrează cu copiii refugiaților ucraineni: „Ei au intenții bune, dar nimeni nu poate să pună o școală la dispoziție fără să știm exact ce se va întâmpla acolo”

Inspectorul școlar general al Brăilei, Elena Tudor, declară că este deschisă la a colabora cu Asociația „Salvați Copiii”, în sensul de a găsi un spațiu pe  care să-l ofere pentru desfășurarea de activități educative, pe baza de voluntariat, cu copiii refugiaților ucraineni, însă totul trebuie să se realizeze cu respectarea legii.

Elena Tudor a fost întrebată de prefectul Iulian Timofei dacă poate ajuta la găsirea unui spațiu pentru activitățile amintite, având în vedere că în prezent voluntarii desfășoară activități de tip grădiniță și after school cu acești copii într-un spațiu oferit temporar de Biserica Golgota, care însă nu este încălzit (se folosește zilele acestea un calorifer electric) și nici nu este suficient de încăpător pentru a acoperi nevoile celor 45 de micuți (foto).

Inspectorul școlar general și-a manifestat disponibilitatea de a găsi o soluție împreună cu reprezentanții asociației amintite, însă după cum ne-a declarat, potrivit legii, în unitățile de învățământ nu se pot desfășura orice tip de activități. De aceea, Tudor urmează să aibă o discuție cu voluntarii care se ocupă de copiii ucraineni, ca să se asigure că ceea ce urmează să facă aceștia se încadrează în activitățile care se pot desfășura legal în școli: „Primul pas pe care l-am promis îl demarez deja, în ideea de a ne întâlni la un dialog, ca să vedem ce vor ei exact, să le explicăm care este calea legală și cum putem face și sper că săptămâna aceasta ajungem la un numitor comun. Pentru că ei au intenții bune, dar nimeni nu poate să pună o școală la dispoziție fără să știm exact ce se va întâmpla, în ce interval, etc.

Au făcut o solicitare către Prefectură, iar Prefectura către noi, dar în acea solicitare era precizat faptul că se vor desfășura «activități educative și de altă natură». Noi trebuie să știm exact în ce interval, cu ce elevi, cu ce cadre didactice, deci toate detaliile. În rest nu e nicio problemă, am identificat locații, găsim împreună o soluție. Și pentru că este nevoie să ne întâlnim cu toții și să punem lucrurile ca o la cap, o s-o facem noi, ISJ, că până la urmă ține de un act educativ”.

Șefa ISJ a precizat că pentru ca Asociației „Salvați Copiii” să i se pună la dispoziție un spațiu într-o școală, pentru activitățile pe care le va desfășura cu copiii ucraineni, este necesar ca persoanele care realizează acele activități să fie cadre didactice și de asemenea, să se facă o solicitare către ISJ în care să se precizeze exact de ce spațiu au nevoie, „pentru că sunt niște cheltuieli pentru căldură, pentru lumină. În acea solicitare trimisă inițial la noi au precizat doar că pot suporta consumabilele și aduc echipament IT, din ce îmi amintesc, dar în funcție de ora la care vor desfășura aceste activități trebuie asigurată lumină și de asemenea, căldura. Trebuie să știm exact de cât spațiu au nevoie, câți profesori vor fi, câți elevi; sunt niște detalii absolut firești și legale pe care noi trebuie să le știm. De asemenea, trebuie să știm exact ce activități se desfășoară, pentru că noi nu ne putem da girul pentru orice tip de activitate. Ce înseamnă «activități de altă natură»? Noi nu putem schimba destinația spațiilor de învățământ. Nu punem nicio piedică, e firesc să-i ajutăm, dar să fie totul legal.  Încercăm ca săptămâna aceasta să avem o întâlnire și apoi cred eu că până săptămâna viitoare o să reușim să găsim împreună o soluție”.