Instanța a decis: RER este operatorul unic de salubritate în județul Brăila. În iunie se va semna contractul, iar RER își va prelua atribuțiile ca operator unic de la 1 ianuarie 2023

Curtea de Apel Galați a decis ieri în cazul contestației depuse după licitația pentru desemnarea operatorului unic de salubritate al județului Brăila: firma RER este câștigătorul licitației și se poate apuca de treabă.

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac: „Ieri a fost dată sentința la Curtea de Apel Galați, câștigătorul este RER. La începutul lunii iunie, pe 6-7, îi vom chema pentru semnarea contractului și ar trebui ca de la 1 ianuarie să avem operator unic în tot județul. Au acele 6 luni de mobilizare; o să am și eu o discuție cu ei, pentru a îndeplini toate condițiile de a se mobiliza pentru tot ce înseamnă mașini și pubele și să începem efectiv de la 1 ianuarie, conform contractului, să funcționăm cu operator unic pe tot județul Brăila”.

În condițiile în care în țară au fost cazuri în care firmele desemnate ca operator unic nu au făcut față în a asigura activitatea de salubrizare pe tot județul în condițiile prevăzute de contract și au renunțat la contract, ceea ce a făcut să apară mari probleme în colectarea gunoiului, l-am întrebat pe șeful județului dacă se are în vedere și o soluție alternativă, în cazul în care se va întâmpla la fel și la Brăila. Nu de alta, dar într-o astfel de situație nu vor mai exista alte firme locale care să preia rapid activitatea și să se ocupe de salubritatea în municipiu și în restul județului, iar până la organizarea unei noi licitații și desemnarea unui nou câștigător pot trece luni sau chiar ani.

Chiriac a răspuns: „Vom analiza la nivelul Asociației din care fac parte toate unitățile administrativ teritoriale din județ și soluția de avarie și vom fi pregătiți”.

Dat fiind că la Oradea, RER, care a câștigat licitația pentru operator unic, după cele 6 luni de zile pe care le-a avut la dispoziție să se pregătească pentru preluarea activității de salubritate în tot județul, a cerut o prelungire a termenului cu încă 6 luni, președintele CJ Brăila a fost întrebat cine va lua gunoiul de pe stradă, în cel de-al doilea interval de 6 luni, înainte de ca RER să-și asume sarcinile din contract. Acesta a spus: „Nu știu toate datele acum. Lăsați-mă să vedem tot contractul și să analizăm cu toții ce se întâmplă, pentru că trebuie să avem mai multe planuri. Trebuie să stabilim cum vom proceda dacă operatorul nu-și va face treaba, care sunt soluțiile. Avem 6 luni la dispoziție ca să găsim soluțiile, astfel încât să nu ajungem în situația de a nu se lua gunoiul din stradă.

Eu mă bucur că am reușit să închidem acest proiect de 30 de milioane de euro, că avem operator unic, dar trebuie să ne gândim și la planul B, astfel încât să nu existe dificultăți în ceea ce privește ridicarea gunoiului”.