Instituția Prefectului Brăilei, răspuns pentru fostul prefect Mihaela Ciorășteanu: Prefectul Timofei a cerut oficial să se verifice stațiile de carburant. Solicitările oficiale ale prefectului nu trebuie publicate pe site. Site-ul instituției este actualizat

Instituția Prefectului Județului Brăila precizează că prefectul Iulian Timofei a cerut oficial conducerilor Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului luarea unor măsuri, în contextul apariției unor zvonuri privind o iminentă creștere a prețului carburanților, având ca efect crearea de aglomerații la stațiile de comercializare a carburanților. Între aceste măsuri solicitate de prefect s-a numărat și efectuarea unor controale ale OJPC la stațiile de carburanți, pentru verificarea modului în care s-au stabilit prețurile.

Instituția Prefectului mai precizează că legislația în vigoare îi permite prefectului să ceară astfel de măsuri fără a fi nevoie de a constituirea unei comisii mixte, context în care nu s-a impus emiterea unui Ordin de Prefect.

Prefectul Iulian Timofei răspunde în acest fel comentarilor făcute de fostul prefect Mihaela Ciorășteanu, care a afirmat că informația potrivit căreia „prefectul a cerut OJPC efectuarea unor controale la stațiile de carburanți, pentru verificarea modului în care au fost stabilite prețurile Brăilei” nu este corectă, că Timofei „nu a făcut și nu a dispus nimic”, fiindcă dacă ar fi dat vreun ordin în acest sens, era obligatoriu ca ordinul respectiv să fie publicat pe site-ul instituției. Mai mult, Ciorășteanu a comentat pe o rețea de socializare că ziariștii „produc informații de presă în baza unor comunicate de presa neverificate” și că „deontologic profesional” ar fi fost ca ziariștii „să solicite ordinul de prefect sau să verifice pe site-ul instituției unde este obligatoriu prin lege a fi postate”. Fostul prefect susține că ultimele ordine postate pe site sunt „din martie-mai 2021″.

După primul comunicat de presă, în care a informat despre măsurile luate imediat după ce au apărut zvonurile cu privire la creșterea prețurilor la combustibil, Instituția Prefectului a venit cu precizări, informându-i pe cei interesați, inclusiv pe fostul prefect Ciorășteanu, că „Ordinele de Prefect care au caracter normativ sunt publicate la secțiunea «Situații de Urgență/Activități»”, site-ul instituției fiind actualizat. În plus, după cum comunică Prefectura, potrivit legii, solicitările oficiale ale prefectului nu este obligatoriu să fie publicate de site, acesta fiind motivul pentru care cererea legată de controalele la stațiile de carburant nu apare pe site-ul instituției.

În cel de-al doilea comunicat de presă transmis de Prefectură pe tema amintită se arată: ”În contextul situației create de zvonistica privind o iminentă creștere a prețului carburanților, având ca efect imediat crearea de aglomerații la stațiile de comercializare a carburanților, domnul prefect Iulian Timofei,  a avut o discuție cu șefii Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Concluzia a fost că se impune implementarea unui set de măsuri care au fost menționate în comunicatul de presă la care se face referire (primul comunicat de presă – n.r.). Contextul juridic al acestor discuții este acela stabilit prin OUG nr. 57/2019 și HG 906/2020, acte normative potrivit cărora prefectul județului are atribuții în exercitarea rolului constituțional de conducător al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul județului.

Mai precis, potrivit OUG 57/2019, privind Codul Administrativ, art 254 lit. a, prefectul «verifică (…) modul în care serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și celorlalte organe ale administrației publice centrale își îndeplinesc atribuțiile de monitorizare și de control în domeniul în care activează». De asemenea, potrivit art 279 alin. 3 «Prefectul conduce și coordonează activitatea serviciilor publice deconcentrate la nivelul județului pentru asigurarea implementării măsurilor programului de guvernare și în situații care implică intervenția urgentă a organelor statale în teritoriu». Domnul prefect a ales această variantă de lucru, nu pe cea a constituirii unei comisii mixte, context în care nu s-a impus emiterea unui Ordin de Prefect.

Cât privește afirmația că pagina web a Instituției Prefectului Județului Brăila nu ar fi actualizată, vă informăm că ordinele de prefect care au caracter normativ sunt publicate și la secțiunea «Situații de Urgență/Activități», cea mai recentă actualizare disponibilă incluzând Ordinul Prefectului nr. 17 din 19.01.2022 privind aprobarea «Planului de pregătire în domeniul situațiilor de urgență la nivelul județului Brăila în anul 2022» “.