Întâlnire a reprezentanților protestatarilor brăileni cu trei parlamentari și conducerea Prefecturii Brăila

Astăzi a avut loc la Prefectura Brăila o întâlnire între reprezentanții protestatarilor – fermieri și transportatori – cu trei dintre parlamentarii brăileni, membri ai Comisiilor pentru Agricultură și Comisiei pentru Transporturi din cadrul celor două Camere ale Parlamentului. Întâlnirea a fost organizată la inițiativa prefectului Iulian Timofei (PSD), după o primă discuție a acestuia cu protestatrii, care a avut loc zilele trecute.

Au fost prezenți senatorul Ion Rotaru (PSD) și deputați Nicu Niță (PSD) și Florin Mircea (PSD). De asemenea, a fost invitat să participe și deputatul Alexandru Popa, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, însă după cum ne-a comunicat acesta, n-a putut fi prezent la întâlnirea de azi fiindcă a făcut parte din delegația PNL de la nivel central care a participat la întâlnirile cu protestatarii ce s-au desfășurat în aceste zile la București.

La discuții a fost prezentă și subprefectul Loredana Badiu (PSD).
Iulian Smeianu, reprezentant al transportatorilor, a prezentat câteva dintre nemulțumirile celor din domeniu. El a început cu subiectul impozitelor plătite de microîntreprinderi:

De asemenea, Smeianu a vorbit despre taxa de salubritate uriașă și nejustificată plătită de firmele de transport, în condițiile în care un camion „nu bea, nu fumează, nu aruncă țigări pe geam, face nimic”:

După ce Smeianu a făcut câteva comentarii pe tema sistemului e-factura, Ioan Vornicu, reprezentant al agricultorilor, a propus să se renunțe la acciza la motorina destinată agriculturii, ca să nu mai fie nevoie apoi să se dea subvenții care să acopere o parte dintre cheltuielile făcute de agricultori pentru carburant:

Senatorul Ion Rotaru și-a prezentat punctul de vedere cu privire la subiectele abordate:

În contextul în care Smeianu a menționat și o serie de nemulțumiri legate de modul în care este organizată activitatea în portul Constanța, cum ar fi faptul că se așteaptă ore în șir în condiții improprii pentru a intra și a descărca marfa, deputatul Florin Mircea a făcut câteva precizări:

După această întâlnire, prefectul Timofei a comentat: „Încă de la începutul protestelor m-am declarat deschis dialogului, deoarece consider că este principalul canal prin care se poate ajunge la un consens. Întâlnirea de astăzi vine ca urmare a discuțiilor purtate cu membrii delegației din partea protestatarilor – fermieri și transportatori, în cursul zilei de 12.01.2024, context în care a reieșit oportunitatea de a organiza această întrevedere.

I-am informat pe cei prezenți că lista revendicărilor înregistrată la Instituția Prefectului Județul Brăila în seara zilei de vineri, 12 ianuarie, precum și rezumatul discuțiilor purtate cu aceștia, au fost transmise deja Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, precum și Ministerului Afacerilor Interne.

După cum Executivul a comunicat, în următoarele ședințe de Guvern vor fi adoptate primele hotărâri de Guvern și Ordine de Ministru cuprinzând măsuri concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.

În continuare doresc să subliniez deschiderea și disponibilitatea de a continua dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la identificarea unor soluții pentru problemele legitime reclamate”.