Intrebarea (si stupoarea) zilei: Gheorghi Obreja sa fii, cat noroc sa ai?!

Image3

Co-presedintele parasutat al ALDE Braila Gheorghi Obreja (foto) traieste viata ca pe un sport extrem: cand e sus, cand e jos, dand puternic cu partea posterioara de pamant, avand in vedere inaltimea de la care cade. Sa-ti traiesti viata in stilul smuls pare destul de periculos pentru si o persoana perfect sanatoasa, cum sunt aviatorii, daramite pentru una sensibila, de genul parasutatului Obreja, care in urma cu cativa ani, a avut nevoie de asistenta medicala doar pentru ca s-a speriat ca a ramas blocat intr-o primarie comunala, din cauza ninsorilor.

Acum, ca sa dovedim ca putem vedea si partea buna a omului, admitem ca o fi avand Obreja probleme (medicale), dar cu orientarea in terenul politicii sta exceptional, de nota 10 plus, cu coronita. Ca sa facem un rezumat: plecat de la stadiul de ilustru necunoscut al politicii brailene, lui Obreja i-a pus Dumnezeu mana pe cap si l-a facut prefect. Fiindca nu intrunea toate conditiile legale ca sa fie prefect, au pus altii mana de la mana, si printr-o intr-o manevra jenanta, l-au parasutat pentru cateva luni la Tarlungeni, pe un post de politist local, ca sa capete omul statut de functionar public si sa poata fi bagat in Prefectura, pe usa din spate. Daca DNA-ul ar fi fost  la fel de vigilent la vremea respectiva, pe cat e acum, poate ca ar fi gasit ceva interesant in urma verificarilor facute la Tarlungeni, pe urmele politistului local Obreja – dar e deja apa trecuta pe Dunare.

Cert este ca Gheorghi Obreja s-a vazut prefect (Doamne, mare-i gradina ta administrativa si multe lucruri de-a mirarile permiti tu pe lumea asta!) si a stat asa, fara sa faca nimic deosebit, luni la rand. Doar statea si cugeta (asta cu cugetatul e un misto, facut ca sa iasa rima). Numai ca la un moment dat, in timp ce el, ca de obicei, statea, a inceput sa ninga. Si cum Obreja se cam plictisea de atata stat in scaun, in birou, a zis ca faca putina miscare, sa ia aer curat si sa se plimbe in inspectie, sa verifice cum sta treaba cu deszapzirea, de care, ca prefect, raspundea cu capul. Si-n timp ce se vantura prin judet, primul deszapezitor al judetului s-a inzapezit intr-o comuna; dar s-a inzapezit in asa hal, ca n-a mai iesit de acolo 3 zile. Si de frica si de necaz, i s-a facut si rau, devenind bolnaviorul cel mai cunoscut din toata tara, in perioada respectiva. Nu de alta, dar acoperit de ridicol, Obreja a ajuns subiect de discutie la o sedinta a reprezentantilor Guvernului cu prefectii din toata tara, si apoi, subiect de stiri la televiziunile nationale. Cand premierul a anuntat ca-l va demite, Obreja si-a dat demisia si a bagat capul la cutie vreo doi ani, de n-a mai auzit nimeni de el.

Aceasta cazatura (ne referim la cazatura de la nivelul de prefect, la acela de neica nimeni, ca sa fie clar!) am crezut ca l-a lamurit asupra nivelului (politic si administrativ) la care ar trebui sa se opreasca; dar ne-am inselat. Acum vreo trei luni, Obreja a dat o noua lovitura, dovedindu-si simtul de orientare exceptional: a iesit din gaura neagra in care disparuse dupa experienta cu Prefectura si a fost parasutat (e singurul mod in care reuseste sa aterizeze la punct fix, cand e vorba de functii politice sau administrative) direct pe pozitia de co-presedinte ALDE Braila si mai apoi, pe un loc de frunte pe lista de candidati ai ALDE la Consiliul Judetean. Cu Obreja-n frunte, ALDE la mers la alegeri si a obtinut doua mandate de consilier judetean. Daca ne intrebati pe noi, este o performanta notabila, avand in vedere ca Obreja a declarat presei ca el n-are niciun proiect si ca nu promite nimic, ca asteapta sa fie ales doar pentru ca este un om serios, si vede el dupa aia ce o sa mai fie… Om cu viziune, ce mai!

Ei, cu alea doua mandate parlite pe care le-au castigat Obreja si ai lui, in baza unei intelegeri facute la centru, ALDE va primi de la PSD functia de vicepresedinte al CJ Braila. Si cine credeti ca o s-o ocupe? Noi ne temem ca Obreja…

In acest caz, ne permitem sa-i sugeram noului presedinte al Consiliului Judetean Braila, Iulian Francisk Chiriac, sa nu-i dea in atributii vicelui Obreja partea de drumuri, poduri, deszapeziri, etc, daca nu vrea sa-l aiba pe constiinta… ca daca omului i-a venit rau de suparare ca a ramas inzapezit intr-o Primarie, va dati seama ce i se poate intampla daca ramane inzapezit in camp!