IONIȚĂ: CADRELE MEDICALE DIN SPITALE ȘI STRUCTURILE DE URGENȚĂ IMPLICATE ÎN COMBATEREA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS PRIMESC UN SPOR SALARIAL DE 30%
Liberala Antoneta Ioniță anunță că astăzi s-a aprobat în Camera Deputaților Legea privind recunoașterea meritelor personalului medical implicat în activitățile ce vizează bolnavii de COVID-19.
Deputata Ioniță precizează într-un comunicat dat publicității: „Personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de risc deosebit, generat de pandemia de coronavirus, va beneficia de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază. De aceste prevederi vor beneficia medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere, personalul auxiliar din unitățile medicale, ambulanțieri, biologi, biochimiști, psihologi, cadre militare – paramedici, din structurile Departamentului pentru Situații de Urgență (D.S.U.) ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.).
Legea conține o serie de prevederi referitoare la copiii sau soțul/soția cadrelor medicale sau ale MAI decedate ca urmare a implicării în tratarea cazurilor de coronavirus. Copiii celor decedați au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din valoarea cuantumului salarial pe care cadrul medical îl încasa la data decesului, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani. Urmașii vor avea, de asemenea, dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite, în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, a Ministerului de Interne, și pe scutiri la plata impozitelor pe teren și clădiri aflate în proprietate.
În cazul cadrelor medicale sau cele ale MAI care nu au urmași, părinții celui decedat vor primi jumătate din pensia de 75% din valoarea salariului încasat la data dispariției. În toate situațiile, la înregistrarea decesului unui cadru medical implicat în combaterea pandemiei cu virusul SARS-COV-2, familiile vor primi un ajutor în cuantumul a două salarii minime pe economie, iar eforturile pe care toți cei aflați în linia întâi a luptei cu pandemia vor fi recunoscute anual, în ziua de 11 martie, când a fost instituită Ziua personalului medical.
Toate aceste măsuri sunt o reparație necesară pentru cadrele medicale și cele implicate în situații de urgență, care se luptă zilnic cu boala și amenințările multiple produse de aceasta și ale căror familii sunt expuse, direct sau indirect, riscurilor de îmbolnăvire sau de a-și pierde pe cineva drag”.
Comments
Stoean Iuliana
24/04/2020
D.na dr vor primi acest spor si asist.de la medicii de familie? Personal sau prin medicul de familie?
Magda Ștefănescu
24/04/2020
Despre as.med din cabinetele medicilor de familie ce se aude? Noi cum vom fi recompensați? Noi nu am întrerupt activitatea. Am funcționat în continuare si nu am restrâns activitatea. Adresabilitatea a fost aceeași si in unele cazuri chiar si mai complicat prin consultatii și transmitere electronică ( ceea ce a necesitat timp mai mult si resurse suplimentare) iar sfaturile autorităților a fost pe toate căile de comunicare ca pacienții să se adreseze cabinetelor medicilor de familie. Pe noi cum ne protejează statul? Si noi am fost expuși riscului de contactare COVID. Nu ai de unde să știi ce tip de pacient îți trece pragul in cabinet : noncovid, suspect, asimptomatic sau chiar purtator. Noi iar rămânem ultimii de pe plantatie? Primii la obligații si ultimii la drepturi? Dorim o clarificare a situației as.med din cab.MF atât referitor la situația actuală cât și la drepturile salariale care nu intra sub incidenta Legii 153, deoarece ni se spune tot timpul ca suntem angajați la privat iar ” furnizorul de servicii medicale ” se comportă ca un patron căruia statul nu ii cere socoteală cand plătește angajatul pe un salariu minim pe economie.
Liliana Costescu
24/04/2020
Dar noi,asistenții de la medicina de familie,noi ce suntem?Nu ne încadram nici macar la un salariu decent după studii si vechime,dar sa mai beneficiem de alte drepturi.Noi suntem primii care venim in contact cu cei posibil infectati cu COVID 19 si nu numai.Venim in contact cu pacienți integrați cu toate bolile infecto-contagioase.Oare noi nu avem niciun drept?Avem numai obligații si responsabilitati?Astept un raspuns.De fapt astept de 20 de ani un raspuns.
Lacramioara Mustatea
24/04/2020
La care personal medical va referiti ? Concret.
Elisabeta
24/04/2020
Asistentele de la medicina de familie întra în categoria asta?