IONITA: LA SPITALUL JUDETEAN, IN LOC DE CONSULTATII, MEDICII SI ASISTENTELE DAU EXPLICATII – LE EXPLICA PACIENTILOR DE CE TREBUIE SA-SI ADUCA DE ACASA MEDICAMENTE, MANCARE SI PIJAMALE

Deputatul Antoneta Ionita (PNL) a facut de la tribuna Parlamentului o declaratie politica prin care a tras un semnal de alarma cu privire la problemele cu care se confrunta pacientii si personalul medical din judetul Braila. Dr. Ionita a vorbit despre faptul ca in Spitalul Judetean Braila exista deseori sincope in aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare, iar unele dintre acestea sunt de importanta vitala: ”Criza din spitalele brailene a atins dimensiuni pe care nu le mai credeam posibile. Nu trebuie sa fii economist sa intelegi ca vorbim despre o  subfinantare a sistemului, in conditiile in care 80% din buget reprezinta salariile personalului medical. In plus, finantarea spitalelor prin intermediul consiliilor judetene duce la o politizare excesiva a managementului sanitar si la situatii de-a dreptul grotesti. Presedintele Consiliului Judetean Braila, Francisk Chiriac, care a detinut pasager o functie de conducere chiar in Ministerul Sanatatii si se presupune ca ar trebui sa cunoasca problemele sistemului, ii cearta public pe sefii de sectie, pentru criza din spitale; nu pe managerii care gestioneaza prost fondurile, daca acestea au fost cumva alocate”.

Parlamentarul brailean sustine ca in Spitalul Judetean Braila, in loc de consultatii, medicii si asistentele dau acum explicatii: “Le explica pacientilor de ce trebuie sa-si aduca de acasa medicamente, mancare si pijamale. Iar cei care ar trebui, de fapt, sa dea explicatii pentru situatia critica a spitalelor arunca pe umerii medicilor vina pentru crizele care se tin lant in sistem.

Din pacate, in An Centenar, constatam ca Romania ocupa, pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc in Indexul European al Consumatorului de Sanatate, cu un sistem medical mai slab decat Bulgaria sau Albania. Suntem pe ultimul loc la drepturile si informarea pacientilor, la timpii de asteptare pentru consultatii si tratament, la rezultatele tratamentelor, la gama de servicii oferite, la preventie si farmaceutice. In aceste conditii, la Braila si oriunde in Romania, calitatea in sanatate ramane o poveste pe care actualii guvernanti o spun pe la emisiunile de televiziune. In realitate, in sistemul sanitar romanesc este criza, subfinantare si dispret fata de pacienti!”.