IONITA: MA TEM CA NU TOATE PRIMARIILE DE COMUNE VOR AVEA BANII NECESARI PENTRU PLATA INDEMNIZATIILOR PERSOANELOR CU HANDICAP SI A SALARIILOR INSOTITORILOR

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita a avut o interventie in aceasta dimineata de la tribuna Parlamentul Romaniei, in care a atras atentia ca  Legea Bugetului de stat pentru anul 2019 pune intr-un real pericol traiul copiilor cu dizabilitati, a persoanelor cu handicap si a familiilor acestora.  Ionita a amintit de un caz petrecut zilele trecute, „cand un primar dintr-o comuna i-a interzis unei tinere paralizate, aflata in scaun cu rotile, sa se mute in localitatea pe care o conduce, pe motiv ca nu stie daca va avea fondurile necesare pentru plata indemnizatiilor persoanelor cu handicap si a insotitorilor acestora.

Ma tem ca acesta este doar inceputul si ca s-ar putea generaliza pozitia primarilor, mai ales a celor din mediul rural, care nu vor mai dori ca pe raza comunitatilor lor sa se stabileasca oameni cu probleme. O situatie fara precedent, cauzata de decizia Guvernului Dancila de a se spala pe maini de aceste categorii defavorizate. Trecerea din responsabilitatea Guvernului, in grija autoritatilor locale, a platii indemnizatiilor lasa copiii si adultii cu dizabilitati si pe insotitorii acestora fara garantia ca isi vor incasa banii, si asa insuficienti, pe care ii primeau luna de luna. Riscul ca acestia sa nu-si mai poata acoperi cheltuielile de supravietuire sunt dintre cele mai serioase”.

Parlamentarul brailean este de parere ca decizia Guvernului de a nu aloca niciun leu de la stat pentru salariile asistentilor personali, pentru indemnizatiile de crestere a copilului cu dizabilitati sau pentru serviciile de protectia copilului si centrele pentru adulti „ii pune pe primari in imposibilitatea de a face orice fel de previziuni asupra modului in care vor cheltui banii comunitatilor. Nici nu conteaza culoarea politica a primarilor, toti vor avea de infruntat aceeasi situatie complicata, creata de un partid asa-zis social-democrat, dar care, in fond, nu vrea sa aiba de a face cu oamenii aflati si asa in suferinta.

Daca in orase se vor mai gasi, poate, fonduri, situatia din mediul rural va fi una dramatica. Ma tem ca nu toate primariile de comune vor avea banii necesari pentru ca acesti napastuiti sa nu ramana fara ingrijire. Copiii cu dizabilitati si persoanele cu handicap au dreptul sa traiasca!”.

Antoneta Ionita le-a cerut colegilor deputati – in special celor de la PSD – sa analizeze acest aspect inainte de a-si da vineri votul final la buget.