IONITA: OARE PRIMARIA STIE CA SUNT PERSOANE CARE NU ACHITA TAXA DE SALUBRITATE SI ATUNCI II OBLIGA PE CEILALTI SA PLATEASCA O TAXA MAJORATA?

Consilierul municipal Sorin Ionita (PNL) considera ca este o adevarata bataie de joc modul in care majoritatea PSD-ALDE-PND a tratat solicitarea alesilor PNL de a se discuta la cea mai recenta sedinta CLM Braila proiectul de hotarare initiat de liberali, privind reducerea taxei de salubritate. Ionita a explicat ca motivul pentru care a fost refuzata introducerea pe ordinea de zi a proiectului amintit a fost acela ca documentul nu avea avizele aparatului de specialitate din cadrul Primariei. Liberalul considera insa ca este jenant sa vii cu o asemenea motivatie, cand exact acelasi proiect a fost propus de liberali in luna august, iar acesta a avut avizele necesare. Asadar, spune Ionita, este greu de crezut ca functionarii din Primarie aveau nevoie de foarte mult timp ca sa analizeze un proiect pe care l-au mai analizat in urma cu 3 luni si caruia i-au dat avizele necesare.

In acest context, consilierului PNL ii este clar ca e vorba doar despre un pretext, intentia clara a conducerii Primariei, sustinuta de majoritatea PSD-ALDE-PND, fiind aceea de a intarzia pe cat de mult posibil discutarea acestui proiect care vizeaza reducerea taxei de salubritate: “Tenta sedintelor de la Consiliul Judetean este imprumutata si la CLM, adica este ceva de genul <<am vorbit, am aranjat, dar nu se poate>>. Sunt proiecte care sunt sustinute de noi si mai cu seama sunt sustinute si cerute de cetateni, dar care, in masura din ce in ce mai evidenta, sunt negate de catre autoritate”.

Sorin Ionita suspecteaza ca refuzul PSD de a readuce taxa de salubritate la nivelul anterior intrarii in vigoare a taxei de mediu – care ulterior a fost suspendata – ar putea avea o explicatie foarte simpla: Municipalitatea a constatat ca sunt o multime de cetateni care nu platesc taxa de salubritate, iar din aceasta cauza, nu se aduna suma necesara pentru achitarea serviciilor prestate de firmele de profil. Ca atare, in loc sa gaseasca metode de a-i determina pe rau-platinici sa achite taxa de salubritate, edilii au preferat sa opteze pentru o solutie mai comoda pentru ei: pastreaza taxa de salubritate majorata (desi nu se mai plateste taxa de mediu) si astfel, aduna suma necesara, pentru Primarie nefiind important faptul ca ii ”sanctioneaza” in acest fel tot pe cei care sunt buni platnici.

“Imi permit sa citez: <<Fac mentiunea ca trebuie gasite si sumele care sa acopere in totalitate plata gunoiului>>. Eu, sincer, sunt pus intr-o dilema: nu inteleg ce inseamna <<in totalitate>>. Oare are autoritatea publica la cunostinta faptul ca sunt persoane protejate, care nu platesc gunoiul, si atunci suma asta mare trebuie sa acopere <<in totalitate>> plata gunoiului?”, a comentat Ionita.