IONITA: PRESIUNILE PNL DETERMINA GUVERNUL SA MAJOREZE PLAFONUL DE ACORDARE A MEDICAMENTELOR COMPENSATE SI GRATUITE

Deputatul brailean Antoneta  Ionita (PNL) este multumita sa constate ca au avut efect semnalele trase de ea si de colegii sai liberali, cu privire la impactul majorarii pensiilor asupra unor categorii de varstnici care pierdeau dreptul la compensarea pretului medicamentelor in procent de 90%.

Intr-un comunicat dat publicitatii, dr. Ionita sustine ca “presiunile exercitate de parlamentarii PNL si-au atins scopul si au  determinat Guvernul sa ia in discutie situatia a milioane de pensionari care, in urma majorarii pensiilor cu cativa lei, pierd 40% din compensarea pretului la medicamente – mai exact de la 90%, la 50%. Ca urmare a acestor presiuni, Guvernul Dancila a anuntat ca vor beneficia de compensarea cu 90% a pretului medicamentelor, pensionarii cu pensii de pana la 990 de lei, nu de 900 de lei, cum era pana in prezent.

Am spus de la inceput ca majorarea punctului de pensie, fara alte masuri compensatorii, este o ipocrizie. Acest Guvern cu o mana da, iar cu doua ia inapoi, insa important este sa dea bine la statistici. Ar fi fost o adevarata lovitura pentru milioane de pensionari sa plateasca si mai mult pentru medicamente, in conditiile in care deja platesc  mai mult pentru alimentele de baza, pentru energie electrica si gaze.

Majorarea punctului de pensie, anuntata ca o mare realizare a Guvernului Dancila, a facut ca milioane de pensionari sa depaseasca cu numai cativa lei plafonul de 900 de lei, plafon sub care beneficiau de o compensare de 90% la medicamente. Peste acest plafon, compensarea ar fi fost de doar 50%, ceea ce i-ar fi facut pe milioanele de pensionari aflati in aceasta situatie sa scoata mai multi bani din buzunare pentru medicamente.

Conform statisticilor oficiale, in Romania, din circa 5 milioane de pensionari, circa 2,3 milioane au pensii lunare mai mici de 990 de lei, dupa majorarea anuntata de Guvern.

Am demonstrat inca o data ca Partidul National Liberal are voci credibile, cu expertiza, care pot pune presiune, chiar si din opozitie, pe actualul Guvern Dancila, care trebuie sa inteleaga ca nu poate guverna in detrimentul romanilor”.