IONITA: ROMANIA ARE DE 3 ANI UN PLAN NATIONAL INTEGRAT DE CONTROL AL CANCERULUI, DAR ACESTA INCA NU A FOST ADOPTAT DE GUVERN
Romania se situeaza mult peste media Uniunii Europene si inregistreaza cele mai inalte rate de incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin din spatiul european – este ceea ce spune parlamentarul brailean Antoneta Ionita (PNL), membru in Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor.
Dr. Ionita precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii ca anual sunt diagnosticate peste 4.300 de noi cazuri si aproape 2.000 de romance isi pierd viata din cauza cancerului de col uterin, pe fondul unui diagnostic tardiv: „Situatia este similara si in cazul cancerului de san, 80% dintre cele aproximativ 7.000 de noi paciente descoperite anual fiind in faza avansata. De trei ani, Romania are un Plan National Multianual Integrat de Control al Cancerului, pentru perioada 2016-2020, dar acesta nu a fost niciodata adoptat printr-o Hotarare de Guvern.
Planul National Multianual de Control al Cancerului s-a ratacit prin niste sertare ale Ministerului Sanatatii, desi a fost realizat de experti, in cadrul unor parteneriate finantate de Comisia Europeana. Cu aceasta incidenta pe care o inregistram, este evident ca avem nevoie de programe de preventie, de depistarea formelor de cancer in stadii incipiente, de acces la tratamente inovative, de servicii medicale preventive si curative, pentru a diminua numarul romanilor victime ale cancerului. Si nu, niciodata asta nu se va intampla cu programe nationale peste care se asterne praful, nepasarea unor functionari si indiferenta celor care ne conduc. De trei ani, Guvernul, prin Ministerul Sanatatii, a ignorat realitatea bolnavilor de cancer, pe care ii condamna la disparitie”.
Liberala mai este nemultumita si de faptul ca Ministerul Sanatatii a demarat (la nivel declarativ), in august 2018, implementarea a sapte programe de screening, care vizeaza depistarea precoce, diagnosticul si tratamentul mai multor boli, printre care si cancerul de col uterin, cancerul de san, cancerul colorectal: „Dintre toate acestea, doar in cazul programului pentru cancerul de col uterin s-au achizitionat unitati mobile pentru depistarea bolii, dar nimeni nu stie in ce stadiu se afla programul, care sunt centrele nationale prin care se deruleaza si daca au existat paciente care sa beneficieze de testare. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de san, despre care nu se stie daca cineva a beneficiat pana acum de diagnosticare altfel decat pe hartie”.