IONITA: ROMANIA SE AFLA PE PRIMUL LOC DIN UE, INTR-O STATISTICA A CAZURILOR DE TBC. IN FIECARE ZI, TREI ROMANI MOR DIN CAUZA TUBERCULOZEI

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) este multumita ca dupa mai multe runde de discutii purtate intre parlamentari, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” si ai asociatiilor pacientilor, a fost aprobata in unanimitate de Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor “Legea Tuberculozei”.

Intr-un comunicat dat publicitatii, dr. Ionita spune ca actul normativ amintit este “asteptat de ani buni” de pacientii care sufera de aceasta boala: “Romania se afla pe primul loc din Uniunea Europeana, intr-o trista statistica a cazurilor de tuberculoza. Anual, peste 25.000 de romani sunt tratati de TBC, o boala contagioasa, care, in lipsa unui tratament corespunzator, poate provoca decesul. In fiecare zi, trei romani mor din cauza tuberculozei.

A fost un vot unanim din partea tuturor colegilor din Comisia de Sanatate, ceea ce inseamna ca toata lumea a inteles cat de important este sa avem o Lege a tuberculozei.  Cu totii am fost de acord ca doar daca asiguram tratament pacientilor aflati intr-o situatie materiala precara, putem reduce numarul cazurilor contagioase. Sunt multe situatii de bolnavi ramasi neidentificati, care nu merg la medic din cauza lipsei de resurse sau a lipsei de informare si care, ramasi in comunitate, transmit boala si celor din jurul lor. Acest succes al Legii Tuberculozei este in primul rand meritul unui om extrem de inimos, doamna Paula Rusu, presedinta Asociatiei Romane a Bolnavilor de Tuberculoza, o luptatoare, care si-a dedicat energia pentru ca aceasta lege sa devina o realitate”.

Ionita, care face parte din Comisia de Aanatate a Camerei Deputatilor, a mai precizat ca noua lege aduce beneficii pacientilor bolnavi de TBC si poate unul dintre cele mai importante dintre acestea este ca vor beneficia de acum incolo de concediu platit, pe toata perioada tratamentului. Un avantaj major, mai ales pentru cazurile infectate cu microbul rezistent la tratament, care au nevoie de cel putin doi ani de ingrijire medicala si care, pana acum, primeau concediu medical un singur an, dupa care erau pensionate fortat. Actul normativ mai prevede, printre altele, ca bolnavii vor beneficia de indemnizatie lunara de hrana pe toata perioada tratamentului in ambulatoriu, in conditiile respectarii tratamentului prescris, dar si de consiliere gratuita privind masurile de igiena, in scopul de a preveni raspandirea infectarii.