IONITA: SINGURA COMISIE CARE A DAT RAPORT NEGATIV INITIATIVEI PRIVIND RECUNOASTEREA ORELOR DE GARDA LA VECHIMEA IN MUNCA A FOST CEA CONDUSA DE SENATORUL ROTARU

Deputatul Antoneta Ionita (PNL) spera ca saptamana viitoare sa fie aprobata in Senat initiativa legislativa a carei initiatoare este si care vizeaza circa 58.000 medici din Romania. Mai exact, este vorba despre un proiect care prevede, printre altele, recunoasterea orelor de garda la vechimea in munca.

Dr. Ionita a explicat ca “un medic care lucreaza intr-un spital de stat, la momentul actual are doua contracte la angajare: un contract pentru norma  de baza si un contract pentru perioada in care dumnealui efectueaza garzi. Acest contract pentru norma de baza prevede obligatoriu o garda pe luna, peste care se adauga celalalt contract pentru garda si vreau sa stiti ca sunt medici care efectueaza nu numai 4 garzi  pe luna, ci chiar 8, pana la 10 garzi pe luna. Sunt specialitati medicale deficitare,  unde sunt  medici putini si atunci se ajunge la acest  numar foarte mare de garzi. Acesta este motivul pentru care am depus aceasta initiativa legislativa, intrucat anul trecut foarte multi medici au atras atentia faptului ca medicii sufera de un sindrom al epuizarii profesionale.

Aceasta initiativa modifica actuala Lege a pensiilor, Legea 263/2010. Este o scapare, de fapt, pentru ca exista deja un ordin de ministru din 2016, dar in acest ordin este prevazut ca numai medicilor care efectueaza garzi intr-un spital si nu lucreaza acolo si cu norma de baza, le sunt recunoscute orele de garda la vechimea in munca – lucru care nu este in regula, este o discriminare fata de ceilalti”.

Ionita a spus ca o alta modificare pe care o vizeaza initiativa legislativa amintita se refera la pensionarea anticipata, dar numai la cerere, fara penalizari, nu mai devreme de 57 de ani pentru femei si de 60 de ani pentru barbati.

Deputatul liberal a mai precizat ca “in marea majoritate a comisiilor din Senat in care s-a dezbatut acest proiect s-a dat aviz favorabil”, singurul raport negativ fiind dat la Comisia de munca, „pe care o conduce chiar domnul senator Ion Rotaru (senator PSD de Braila – n.r.). Nu m-am asteptat din partea dumnealui sa nu inteleaga acest lucru”.