IONITA: SUNT TOT MAI MULTI CEI CARE INCEARCA SA POLITIZEZE SITUATIA LEGATA DE EPIDEMIA DE CORONAVIRUS, SA O TRANSFORME INTR-UN SUBIECT DIN CARE SA CASTIGE CAPITAL ELECTORAL

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) este de parere ca „asistam in aceste zile la un comportament irational si lipsit de orice responsabilitate” in privinta epidemiei de coronavirus.

Intr-un comunicat dat publicitatii, dr. Ionita se arata indignata de faptul ca „sunt tot mai multi cei care incearca sa politizeze momentul, sa-l transforme intr-un subiect din care sa castige capital electoral”: „Ne aflam cu totii in fata unei amenintari oarecum fara precedent pentru vremurile moderne: epidemia de coronavirus, plecata din China, a trecut granitele Asiei mai repede decat ne asteptam si a patruns in Europa. Face ravagii in Italia, una dintre tarile de care suntem strans legati prin numarul mare de romani stabiliti acolo si care vin des in Romania.

Din pacate, asistam in aceste zile la un comportament irational si lipsit de orice responsabilitate. Sunt tot mai multi cei care incearca sa politizeze momentul, sa-l transforme intr-un subiect din care sa castige capital electoral. Preocuparea pentru a fi pregatiti cu spatii conforme, in situatia aparitiei unor cazuri de imbolnavire, cu materiale sanitare, medicamente, masti si tot ce este nevoie pentru tratament si preventiei, a fost inlocuita cu absurde jocuri de imagine. Aflam acum ca am avea nevoie de un guvern tehnocrat, condus taman de secretarul de stat Raed Arafat, vazut ca singurul capabil sa salveze Romania de coronavirus. Absurdul merge pana acolo incat sa se vorbeasca de noi guverne, in loc sa vorbim despre solutii si realitati.

Inducerea unei stari de panica in populatie nu este solutia. Trebuie sa ne guverneze pe toti, de aceasta data, responsabilitatea vorbelor si a informatiilor pe care le oferim publicului larg. Nu avem nevoie de isterii inutile, de temeri si de reactii fara discernamant. Ne aflam in fata unei situatii serioase, care impune masuri mature si informatii serioase.

In fata unei asemenea amenintari este nevoie de calm, de echilibru, de decizii luate corect si cumpatat. Este nevoie de controale stricte pe aeroporturi, in vami si in orice alt loc pe unde ar patrunde posibile cazuri, care sa declanseze epidemia. Sistemul sanitar romanesc trebuie sa fie pregatit sa intervina, sa fie dotat cu toate cele necesare. Dar este la fel de mare nevoie de o informare corecta a populatiei. Oamenii trebuie sa stie cum sa reactioneze si, mai ales, cum trebuie sa previna. Trebuie sa inteleaga ca nu este o joaca, in conditiile in care ar aparea cazuri, dar si ca nu au motive de ingrijorare, cat timp autoritatile isi fac treaba si amenintarea pandemiei este inca una rezervata”.