IONITA: TOTI ROMANII VAD INCOMPETENTA CELOR CE GESTIONEAZA MINISTERUL SANATATII. SINGURII CARE NU O VAD SUNT PARLAMENTARII PSD SI ALDE

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) ii reproseaza ministrului Sanatatii, Florian Bodog, faptul ca actualii guvernanti nu respecta dreptul la viata al cetatenilor si dreptul la ocrotirea sanatatii, care teoretic, sunt garantate de stat. De la tribuna Parlamentului, ieri dupa-amiaza, la dezbaterea motiunii simple „PSD dauneaza grav sanatatii”, dr. Ionita a facut un inventar al principalelor probleme din domeniu, incepand de la lipsa unor vaccinuri, continuand cu gestionarea dezastruoasa a situatiei privind epidemia de rujeola  si terminand cu faptul ca medicii de familie sunt tratati drept „fraierii de serviciu”: <<De-a lungul timpului, sistemul medical din Romania a primit o suma de caracterizari, care mai de care mai „creative”: sistem bolnav, in colaps, sistem aflat in faza terminala, mai bolnav decat pacientii, durerea unui sistem aflat in criza etc. Dupa 9 luni de mandat la sefia Ministerului  Sanatatii ati reusit, domnule ministru, sa lasati pe toata lumea fara cuvinte: nimeni nu mai gaseste vorbele potrivite pentru a descrie dezastrul actual din sistemul medical romanesc.

Desi nivelul de baza al oricarei societati il constituie dreptul la viata al cetatenilor  ei, lucru care  este stipulat si in Constitutia Romaniei (art. 22, alin. 1), iar dreptul  la ocrotirea sanatatii este  garantat de stat (art. 34 din Constitutie), in tara noastra 34 pacienti au murit din cauza epidemiei de rujeola, sunt pacienti decedati in urma  infectiilor nosocomiale si nu in ultimul rand, sa nu uitam sa-i amintim pe pacientii decedati care nu au putut beneficia de ingrijiri medicale la domiciliu din cauza dosarelor falsificate la CNAS. Pentru toata aceasta situatie dezastruoasa, domnule ministru, sunteti direct raspunzator!

Nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie, domnule Bodog, daca ati fi reactionat din prima zi cu maxima seriozitate, cand ati vazut ca epidemia de rujeola se extinde  si nu ati fi asteptat ca domnul prim-ministru sa va atentioneze si sa intervina! Ati  atentat cu aceasta ocazie la siguranta nationala, lucru care nu poate fi trecut cu  vederea! Vaccinuri insuficiente in plina epidemie de rujeola, inexistenta unui plan  de actiune in teritoriu in privinta vaccinarii au dus, iata, ca in intervalul de 6 luni, numarul imbolnavirilor de rujeola sa creasca cu peste 6000 si de la o saptamana  la alta sa fie inregistrate alte si alte noi cazuri. Oare care trebuie sa fie dimensiunea acestui dezastru, astfel incat acesta sa fie vazut si din biroul dvs?

Poate nu cunoasteti, domnule ministru, dar la ora actuala vaccinul difterotetanic (cel care se administreaza copiilor in varsta de 14 ani) lipseste in toata tara de 3 luni de zile, iar vaccinul pentru hepatita B care se administreaza bebelusilor in  maternitate, in cazul in care sunt nascuti  de  mame purtatoare de virus B, este  in  unele maternitati pe cale de  disparitie. Medicii de familie cunosc acest lucru, il cunosc si neonatologii, ba chiar si parintii. Numai ministerul se preface ca nu  stie! Si atunci ma intreb: e vorba de incompetenta sau de rea vointa?

Mai nou, aflam ca o serie de medicamente importante vor disparea din farmacii, iar altele se vor scumpi, ceea ce nu va face altceva decat sa loveasca in batrani si bolnavii cronici!

Ati promis o lege a vaccinarii, insa va intreb: cati copii trebuie sa mai moara, pana cand aceasta lege va intra in vigoare? Nu ati considerat ca epidemia de rujeola este o problema majora si urgenta de sanatate a Romaniei si ati amanat  elaborarea cadrului legislativ privind vaccinarea! Ati pasat responsabilitatea catre  Directiile de sanatate publica si catre medicii de familie, pe care ii tratati ca pe  „fraierii de serviciu” si de care ati uitat, cu toate ca ati promis in programul de guvernare dotarea minima a cabinetelor medicale. De curand, chiar ati fost apostrofat de catre premier- o sceneta devenita obisnuita, de acum – din cauza demararii  tarzii a procedurilor pentru achizitia de ser antigripal, desi stiati ca vine toamna! Mai mult, nu ati stiut sa raspundeti nici la intrebarea cate tulpini are vaccinul pentru acest virus, daca trei sau patru! Acest lucru denota lipsa dvs de implicare si de profesionalism.

Consider ca nu am fi ajuns in aceasta situatie, daca ar fi existat preventie in  sistemul de sanatate din Romania! Ce trebuie sa intelegeti, domnule ministru al Sanatatii, este ca in tara noastra preventia trebuie sa devina o prioritate reala si palpabila, cu atat mai mult cu cat in Romania se inregistreaza o serie de fenomene negative, cum ar fi: numarul 1 in UE la mortalitatea prin cancer de col uterin, la imbolnavirile prin TBC si la hepatita virala tip C, numarul 1 in UE la mortalitatea infantila si la mortalitatea materna. Insa actualii guvernanti nu dau  doi  bani pe acest lucru, de parca nu s-ar dori intrarea in randul tarilor civilizate!

Vorbiti tot timpul despre programul de guvernare cu care ati castigat alegerile, dar ignorati cu desavarsire proiectele cuprinse in acest program, in special cele legate de resursa  umana. Este cunoscut faptul ca in momentul de fata Romania  reprezinta cel mai mare exportator de cadre medicale din Europa si desi ati  afirmat ca veti mari salariile personalului medical incepand cu anul 2017, aceasta  crestere salariala a fost amanata pentru anul 2018. Pana atunci, alti oameni competenti din sistemul medical romanesc vor alege calea strainatatii si ma tem ca acelasi lucru se va intampla si dupa 2018, pentru ca nimeni nu ma poate convinge ca nu vom asista la o noua razgandire, asa cum ati renuntat la impozitul zero pe venit pentru medici!

Pe de alta parte, mult promisa crestere salariala nu reprezinta decat o imensa capcana, intrucat prin transferarea contributiilor de la angajator la angajat si prin micsorarea sporurilor la 30%, vom asista in realitate la o stagnare a veniturilor, daca nu chiar la o diminuare a lor!

Birocratia reprezinta o alta mare problema si ca medic din sistem, va pot spune  ca ea creste de la o zi la alta, nu este redusa. Medicii sunt obligati sa completeze  fise medicale, registre de consultatii, sa verifice cupoane de pensie, starea de  asigurat a pacientilor, sa suporte disfunctionalitatile sistemului  informatic. Toate  acestea mananca timp si toaca nervii medicilor, care ajung sa fie epuizati si sa  nu-si mai poata desfasura activitatea  medicala. In cele din urma, pacientii sunt  cei care sufera cel mai mult. Din pacate, nu sunt singurii!

Desi sistemul sanitar de stat primeste tot mai multe fonduri, acesti bani nu se  regasesc in dinamica dezvoltarii sale. Iar performanta in sistemul sanitar nu  exista, din lipsa de viziune si strategie, din lipsa de obiective, din lipsa de experti, din lipsa de politici de sanatate! Sistemul sanitar de stat, asa cum functioneaza la  ora actuala, raspunde din ce in ce mai putin intereselor bolnavilor, face preventia  tot mai greoaie, pune presiune imensa asupra corpului medical!

Semnalez astfel si faptul ca medicina de familie este mult subfinantata, desi furnizeaza peste 80% din serviciile medicale necesare populatiei si reprezinta baza piramidei sistemului de sanatate. Cu toate ca Strategia Nationala de Sanatate prevede oficial dezvoltarea cu precadere a asistentei medicale primare, se pare ca acest lucru nu ramane decat o teorie. Desi numarul medicilor de familie scade alarmant in ultima vreme, se pare ca acest lucru nu va impresioneaza, domnule ministru! Putinii care au mai ramas si care se lupta cu toate greutatile din sistem sunt „rasplatiti” mai nou de actualii decidenti cu amenzi usturatoare, pentru ca nu au convins parintii sa-si vaccineze copiii! Trebuie sa intelegeti, domnule ministru, ca starea de revolta a medicilor de familie a ajuns la cote alarmante, ceea ce poate duce in scurt timp la intreruperea contractelor medicilor de familie cu casele de asigurari de sanatate.

Se stie ca in Romania actuala infrastructura spitaliceasca nu asigura conditiile si capacitatea minima de functionare. Constructia celor 3 spitale regionale clinice de urgenta din Cluj, Craiova si Iasi reprezinta o promisiune amanata, ca multe altele, desi autoritatile administratiilor publice locale au intreprins toate demersurile in vederea demararii lucrarilor. Ministerul Sanatatii a dat ca termen de finalizare estimativ finele anului 2022, ceea ce duce la un risc real de a pierde finantarea! Asumati-va construirea lor, domnule ministru, si nu mai ezitati, asa cum ati mai facut-o si cu alte ocazii!

Dotarea parcului auto cu ambulante noi, chiar in fiecare comuna, se pare ca va ramane doar un vis, desi in tara exista o situatie dezastruoasa la nivel de dotare cu ambulante. Si nu va dau aici decat un singur exemplu, domnule ministru, in judetul din care provin atat eu cat si domnul prim ministru , parcul auto s-a innoit ultima oara cu doar 2 ambulante in anul 2015 si ar trebui inlocuite 20 masini intrucat vechimea lor dateaza din anul 2007-2008.

Descentralizarea  a facut  ca  numirile in sistemul sanitar de stat sa fie decise de  politicieni, ceea  ce  a dus la alterarea actului medical. Managementul de spital in  sistemul sanitar de stat ne arata, cu putine exceptii, ca este o afacere  cosmetizata, cu concursuri ce au castigatorul stabilit dinainte. Pentru  multi  medici care au decis sa ramana in tara si sa-si practice meseria cu  profesionalism si daruire, uneori bunele intentii, sacrificiile si iubirea de tara pot  sa recompenseze veniturile mai mici si conditiile de munca mai proaste, dar  alteori sunt insuficiente, cand se lovesc de zidul ridicat de stapanii politici care tin  in viata acest sistem putred si corupt.

Stimati colegi, va atrag  atentia ca oricand situatia intalnita la Spitalul Colentina se poate  repeta, intrucat medicii sunt din ce in ce mai revoltati de faptul ca de cele mai multe ori, nu au cu ce sa-si practice meseria.

Problemele din Sanatate se vad cu ochiul liber de cadrele medicale, de pacienti, de parintii sau rudele acestora. Mergeti pe strada si intrebati romanii ce parere au, si toti va vor spune despre incompetenta celor ce gestioneaza „sanatatea” ministerului. Se pare ca singurii oameni care nu vad asta sunt parlamentarii PSD si ALDE. Dovediti-mi ca nu am dreptate si votati pentru demiterea actualului ministru, poate cel mai slab ministru al sanatatii de dupa 1989!>>.