IORDACHE- CHIRIAC: “NU SUNT O GORILA CARE SE BATE CU PUMNUL IN PIEPT!”; “ERA O FIGURA DE STIL”; “ATI SIFONAT 7 MILIARDE DIN BANII PUBLICI”

Schimb de replici acide si in sedinta de astazi a CJ Braila, una dintre temele “fierbinti” fiind sesizarea transmisa de catre conducerea institutiei amintite catre Agentia Nationala de Integritate (ANI), prin care se semnala o posibila situatie de incompatibilitate a PND-istului Stefan Catalin Iordache in functia de consilier judetean. Iordache este convins ca e vorba despre o razbunare a PSD-istilor si de o incercare a acestora de a-l elimina din CJ, dupa ce in ultimele luni a dezvaluit mai multe nereguli patronate de social-democrati, prin oamenii lor instalati in diverse functii.

Iordache a incercat sa afle concret ce i se reproseaza, insa nu a primit un raspuns clar nici de la CJ, nici de la ANI, iar astazi, in plenul Consiliului, i-a cerut presedintelui Iulian Chiriac (PSD) sa-i spuna care anume este problema care ar genera o posibila situatie de incompatibilitate.

PND-istul a inceput prin a aminti faptul ca seful judetului l-a numit “gorila care se bate cu pumnul in piept”, intr-o declaratie data unui ziar local:

“Nu sunt o <<gorila care se bate cu pumnul in piept>>, stiti, asa cum ati declarat dvs in ziare! Unu, nu ma ajuta fizicul; doi, nu ma ajuta culoarea.”

“Era o figura de stil. Va dau niste crema de ghete…”

“Vreau sa va rog un lucru: dvs ati depus o plangere la ANI referitoare la mine. Mi se pare normal sa explicati colegilor mei despre ce este vorba, pentru ca m-as simti prost sa stau intre domniile lor, eu fiind vreun infractor, ca cine stie ce dracu am facut… Nu e mai bine sa comunicati Consiliului care este acuzatia pe care dvs ati facut-o? Pentru ca ati trimis-o in numele CJ, adica si in numele meu, cum ar veni. Deci va rog frumos sa-mi comunicati mie, ca si consilier judetean, ce-ati trimis dvs despre mine, ca si consilier judetean”.

Chiriac a declarat initial ca o sa-i raspunda in scris, dupa care, la insistentele lui Iordache, a vorbit despre o anonima primita la CJ, prin care s-ar fi reclamat faptul ca PND-istul este incompatibil cu calitatea de consilier judetean, motiv pentru care ar fi sesizat ANI: “In cadrul CJ a venit o anonima referitoare la dvs, ca ati avut contracte de publicitate prin ONG-ul la care dvs sunteti presedinte (Asociatia pentru Comunicare, Dialog si Ajutor Social – n.r.) .”

“Cu cine am avut, domnule?”

“Cu (institutii – n.r.) subordonate ale CJ. Este datoria noastra sa trimitem sa verificam si eu cred chiar ca va facem un bine, astfel incat sa clarificam aceasta situatie. Nu stiu, daca va fi un fas, va fi un fas si atunci vom comunica, ca sa fiti in partea de legalitate, e foarte simplu.”

“Dar eu v-am spus de domnul Dobrota (Marius Dobrota, consilier judetean PSD – n.r.) in plenul CJ ca este incompabili si n-ati dat curs acestei <<anonime>>.”

“Ce rost mai avea, daca ati facut-o dvs?”

“Domnule presedinte, in primul rand ca dvs sunteti prost informat. Imi pare foarte rau ca atunci cand v-am facut idiot si prost, pentru ca am stat si m-am gandit ca poate n-am dreptate. Acum am confirmarea. Daca dvs imi spuneti chestia asta, ca am facut-o eu… Nu-i treaba dvs ce fac eu!”.

Fiindca unii dintre consilieri au iesit din sala in timp ce vorbea el, Iordache a continuat: “Penalii… viitorii… ce fac? Ies din sala, nu?”

“N-au rabdare”, a explicat Chiriac.

“Foarte bine! Dar puteti sa iesiti toti din sala, ca nu ma deranjeaza! Nici n-aveti ce cauta in sala asta! Judetul asta nu merita astfel de oameni!”

“Ca dvs poate…”

“Deci v-am rugat frumos, la modul cinstit si corect, sa-mi spuneti despre ce este vorba. Nu pot eu sa fac o plangere impotriva mea, fara sa stiu ce dracu am facut, nu? Pentru ca daca dvs va asumati ca dvs singur, nu in numele CJ, ati facut acea plangere, nu vreau sa-mi raspundeti la intrebare. Dar daca dvs, in numele CJ – adica si in numele meu – ati facut acea plangere impotriva mea, va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare!”.

“Si chiar daca am facut-o si in numele dvs, am facut un lucru bun, ca sa vedem care este situatia.”

“Domnule presedinte, eu nu v-am spus ca e rau; nici nu ma intereseaza, bun, rau, dar spuneti-mi, va rog frumos, despre ce este vorba, pentru ca ati facut-o si in numele meu.”

Chiriac a replicat ca din punctul sau de vedere, a raspuns acestei intrebari si daca Iordache nu este multumit de raspuns, n-are decat sa faca ce crede el de cuviinta.

“Uite, eu, de exemplu, v-am intrebat despre handbal, despre faptul ca ati sifonat 7 miliarde (lei vechi – n.r.) din banii publici trimitandu-i la handbal, ca plecau jucatoarele, fara sa aveti nicio baza legala. Niciuna! Va credeti Dumnezeu, sunteti peste instanta, peste orice. Ei bine, nu sunteti!”, a mai spus PND-istul.

Chiriac a replicat ca banii pentru handbal au fost alocati legal.

Precizam ca potrivit informatiilor obtinute de consilierul PND, in anonima ar fi fost mentionate contracte de publicitate incheiate de Iordache, prin asociatia amintita, cu HC Dunarea si faptul ca el ar fi incasat diverse sume de bani, in baza acelor contracte.