IORDACHE: IN SPITALUL JUDETEAN PACIENTII NU POT PRIMI TRIMITERI PENTRU INVESTIGATII GRATUITE LA RMN SAU CT, PENTRU CA MEDICII NU AU FORMULARELE NECESARE

Consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) sustine ca de o luna, pacientii are ajung la medici de diferite specialitati din Spitalul Judetean Braila nu mai pot obtine de la acestia trimiteri pentru investigatii gratuite de tip RMN sau CT (computer tomograf) in aceeasi unitate, pentru ca doctorii nu mai au acele formulare speciale care trebuie completate, ca sa faca astfel de trimiteri. Iordache considera ca este inadmisibil faptul ca cetatenii care si-au platit corect asigurarile de sanatate si care au nevoie si au si dreptul sa beneficieze gratuit de astfel de investigatii imagistice nu le pot face, fiindca de o luna de zile, conducerea Spitalului Judetean nu a cumparat niste banale formulare de la CJAS: “Oamenii care-si platesc asigurarile de sanatate, care se  prezinta in Ambulatoriu – acolo esti verificat in sistemul electronic national daca ti-ai platit asigurarile de sanatate la zi –  merg la un medic, unde li se recomanda un RMN sau un CT. In principiu, cam orice medic poate sa ceara chestia asta, pentru ca e nevoie de investigatii imagistice la aproape toate specialitatile din spital.

Ei bine, oamenii nu pot primi aceste trimiteri de la medicii din Spitalul Judetean, catre Imagistica din Spitalul Judetean, pentru ca nu exista formularele speciale care trebuie completate de doctori in aceasta situatie. Formularele acelea au un regim special si se achizitioneaza de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Banuiesc ca ele nu costa foarte mult, nu  costa o avere ; dar cert e ca nu mai sunt.

In ciuda faptului ca medicii din spital au solicitat in dese randuri astfel de formulare, in ultimele 30 de zile nu s-au cumparat. Deci de o luna de zile, practic, medicii care presteaza in Ambulatoriu nu pot trimite gratuit pe nimeni la CT sau la RMN in acelasi spital, in ciuda faptului ca oamenii au nevoie si si-au platit asigurarile de sanatate la zi.

Incercarea mea de a vorbi cu conducerea spitalului se loveste tot timpul de un zid, pentru ca am aflat cu stupoare ca au blocat numarul meu de telefon in telefoanele lor, iar la telefonul centralei mi se spune tot timpul ca sunt intr-o sedinta. Nu stiu ce sedinta este asta, o fi o sedinta de spiritism,  pentru ca daca a fi o sedinta tehnica, probabil s-ar rezolva o parte dintre problemele din spital.

Nu este normal sa-ti platesti asigurarile de sanatate, sa mergi la spital si sa nu poti primi gratuit un serviciu pentru care ai platit, uneori, zeci de ani. Nu toti oamenii se imbolnavesc a doua zi dupa ce au inceput sa plateasca asigurarile de sanatate. Unii poate se imbolnavesc dupa 20 de ani de munca sau abia cand ajung la pensie. Dar toti au dreptul la aceste investigatii gratuite”.

Contactata telefonic, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, directorul medical Alina Neacsu, ne-a informat ca este intr-o discutie si ne va transmite in scris pozitia unitatii pe acesta tema cat de curand posibil.