IORDACHE: LA SPITALUL JUDETEAN S-AU INVENTAT COMPARTIMENTE FICTIVE, CA SA SE IA MAI MULTI BANI DE LA CJAS. ACESTEA EXISTA IN SCRIPTE, DAR NU EXISTA IN REALITATE

Manevre ilegale, menite sa insele Casa de Asigurari de Sanatate, astfel incat Spitalul Judetean Braila sa incaseze mai multi bani – asta acuza consilierul judetean Stefan Catalin Iordache, care vorbeste despre “infiintarea fictiva” a unor compartimente de recuperare in cadrul unor sectii ale spitalului amintit, desi exista deja o Sectie de Recuperare.

Mai concret, Iordache declara ca actuala conducere a Spitalului Judetean a decis infiintarea “pe hartie” a unor departamente sau compartimente  de recuperare care, de fapt, nu exista la modul concret in spital, cu saloane alocate si angajati care sa faca parte oficial, prin organigrama aprobata  de CJ, din acel compartiment.

El spune ca, de fapt, pacientii sunt tinuti in saloanele obisnuite ale sectiilor respective, sunt tratati de aceiasi angajati ai sectiilor si li se ofera exact aceleasi servicii ca si inainte, dar in scripte, bolnavii figureaza ca si cum ar fi internati si ar beneficia de serviciile “compartimentelor de recuperare”, iar pe acesta baza, spitalul solicita si obtine mai multi bani de la CJAS.

Consilierul judetean spune ca acesta este o ilegalitate facuta pe fata: ”Din dorinta de a obtine mai multi bani de la CJAS, Spitalul Judetean a inventat niste compartiment medicale. Pur si simplu le-a inventat pe hartie. Ba mai mult, a avut si pretentia sa si mute oamenii in departamentele alea. Oamenii respectivi s-au adresat in scris conducerii si au intrebat: <<Domnule, eu, Gigel, sunt la departamentul acelei sectii sau nu sunt? Si raspunsul a fost <<Domnule, ce-i povestea asta, nici nu exista departamentul asta, va rog frumos sa veniti cu dovezi!>>. Evident ca discutia a existat, ea s-a produs verbal, nimeni n-a dat nicio hartie scrisa, iar  conducerea a trimis acelui domn un raspuns care te infioara, in care spune asa: <<Nu exista dovezi privind existenta acestor departamente>>, ca si cum nu exista foi care sunt decontate la CJAS pe respectivul departament. Dar ele exista!”.

Iordache a furnizat presei si copia dupa raspunsul trimis de conducerea spitalului, semnat de managerul Delia Rasnoveanu, in care se precizeaza ca nu exista acel departament, dar si o copie dupa un document din evidentele spitalului, in care sunt trecuti o serie de pacienti internati la “compartimentul de recuperare” al Sectiei de Neurologie, document care, pune el, se trimite la CJAS pentru decontarea serviciilor medicale.

PND-istul a mai precizat ca unii dintre angajatii sectiilor in care s-au infiintat aceste noi compartimente de recuperare au fost supusi la presiuni si chiar amenintati cu concedierea: “Li s-a spus unor asistenti medicali care se ocupa de kinetoterapie din Spitalul Judetean: <<De astazi inainte sunteti la departamentul de recuperare al sectiei la care lucrati>>. Si ei au zis <<Domnule, dar noi nu avem asa ceva!>>. <<Aveti!>> <<Pai cine a zis?>>. <<Eu, seful de sectie, am zis ca aveti, asistenta sefa a zis ca aveti, deci aveti – si deci voi lucrati acolo!>> <<Domnule, noi nu lucram acolo, ca nu exista!>>. Si au facut scris la Inspectoratul Teritorial de Munca si la conducerea spitalului si au zis <<Domnule, vor sa ne mute unii la un departament care noi nu stim daca exista, ca nu ne dau in scris!>>.

ITM a dat un raspuns si a zis <<Domnule, cereti sa va da in scris, ca nu se poate modifica contractul de munca asa>>, moment in care spitalul a zis <<Nu exista nicio dovada (ca exista acel departament – n.r.)”. Oamenii, in schimb, erau pregatiti si au aratat ca exista (in scripte – n.r.)”.

Asadar, dupa cum spune consilierul judetean, desi in spital exista deja o Sectie de Recuperare, conducerea unitatii a mai “inventat” compartimente de recuperare la mai multe sectii si in baza acestora, unitatea deconteaza sume mai mari la CJAS.

“Doamna Rasnoveanu, dupa ce da ordine verbale si dupa ce ii ameninta pe-aia care nu vor sa se duca la departamentul cu pricina, spune ca nu exista! Ba exista. Si sunt si doctorii care trimit pacienti aici! Pai frate, daca nu exista, ce-i cu astia?! Daca departamentul asta nu exista?! Scrie aici: <<compartiment de recuperare medicala>>, cu <<data>>, <<iesiti din…>>, <<pacienti>>. Adica ei au inventat de capul lor niste compartimente, ca sa mareasca cheltuielile cu bolnavul, adica sa ia de la CJAS mai multi bani!”, a mai spus Stefan Catalin Iordache.

Mai multe detalii pe acesta tema, aici: