IORDACHE: MI SE PARE ABSURD CA EU SA FIU DIRECTOR MEDICAL SI SOTIA MEA SA VANDA DE MILIOANE DE EURO FARA LICITATIE LA SPITALUL JUDETEAN

Consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) suspecteaza ca exista o situatie de incompatibilitate in cazul directorului medical al Spitalului Judetean Braila, Alina Neacsu, in conditiile in care, spune PND-istul, unitatea amintita cumpara produse medicale de la firma la care lucreaza sotul acesteia, ca reprezentant zonal. Iordache a precizat ca nu se refera la contractele castigate de firma respectiva in baza unor licitatii publice, ci de acelea incheiate fara licitatie, care insumeaza sume consistente – mai exact, “milioane de euro lunar”.

Consilierul judetean sustine ca desi a solicitat oficial managerului spitalului, Delia Rasnovanu, sa-i prezinte o lista cu contractele de achizitii ale unitatii, cu date legate de persoanele care au solicitat achizitia de medicamente si materiale sanitare, cantitatile de produse cumparate, modul in care s-au cumparat (cu sau fara licitatie publica), firma de la care s-au facut achizitiile si valoarea contractului, nu i s-a prezentat decat o lista sumara, din care lipseau elementele amintite, “dovada ca doamna Rasnoveanu chiar nu stie pe ce lume se afla sau nu vrea sa stie pe ce lume se afla”.

Acesta mai sustine ca a consultat site-urile de licitatii si a descoperit ca de fiecare data cand el a tras public semnale de alarma privind lipsa unor medicamente sau materiale sanitare din Spitalul Judetean, la numai cateva zile distanta, unitatea amintita a cumparat acele produse. Potrivit lui Iordache, multe dintre aceste achizitii se fac de la firma la care lucreaza sotul directorului medical al spitalului si care este una dintre cele mai mari din Romania, in domeniu: “Interesant este altceva, pentru ca in declaratiile de integritate care se fac la fiecare licitatie nu este permis ca apropiatii, membrii, afinii celor din conducerea spitalului sa faca parte dintre reprezentantii firmelor care vand la spital. Ori lucrul asta, in cazul asta s-a intamplat. Adica reprezentantul firmei la Braila este sotul directorului medical al Spitalului Judetean Braila – domnul Paul Neacsu.

Mi se pare absurd ca eu sa fiu director medical si sotia mea sau fratele meu sa vanda de milioane de euro fara licitatie, pe oferte deschise, la Spitalul Judetean. Nu stiu daca el negociaza, dar conform declaratiei de avere a doamnei director medical, sotul doamnei, care e trecut in declaratia de avere, este reprezentantul <<Mediplus>>. El raspunde si de Braila.

Nu vorbesc despre achizitiile la nivel national, ci de achizitii directe. Vorbesc despre branule, pansamente, medicamente si asa mai departe, la care licitatile nu se fac asa, se fac local”.

Am incercat sa obtinem un punct de vedere pe aceasta tema si de la Alina Neacsu – care, potrivit managerului Spitalului Judetean, Delia Rasnoveanu, este in concediu -, insa aceasta nu a putut fi contactata.

Rasnoveanu ne-a declarat insa ca a discutat cu directorul Neacsu acest aspect si aceasta a asigurat-o ca totul este legal. Mai mult amanunte, intr-un articol separat.