IORDACHE: “ZECILE DE MII DE EURO” DE CARE VORBEA CHIRIAC CAND A SESIZAT ANI IN PRIVINTA MEA, ERAU 60 DE LEI DE LA UN ANUNT PUBLICITAR, BANI PE CARE I-AM RETURNAT DIN 2016

Consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, motivul pentru care a fost reclamat la Agentia Nationala de Integritate (ANI), pentru o posibila situatie de incompatibiltate. Mai exact, este vorba despre faptul ca luna trecuta, conducerea CJ Braila a cerut oficial la ANI verificarea unui caz de posibil conflict de interese in ceea ce-l privste pe PND-ist. Desi Iordache i-a cerut public presedintelui Iulian Chiriac (PSD), in cadrul sedintei CJ, sa spuna ce anume ii reproseaza si unde ar fi conflictul de interese, social-democratul a refuzat sa dea un raspuns, iar apoi, la insistentele consilierului PND, a spus ca a fost vorba de o anonima si ca a vrut “sa-i faca un bine”, cerand ANI sa lamureasca situatia.

“Domnul Catalin Iordache, la un moment dat, spunea ca el nu a beneficiat de niciun leu din banii publici. Uite ca a beneficiat. Si nu vorbim de 5 lei sau 10 lei, ci cred ca e vorba de zeci de mii de euro sau sute de euro. Ca sa nu mai comenteze domnul consilier Catalin Iordache, sa nu se mai bata ca gorila cu pumnul in piept”, mai declara Chiriac unui ziar local luna trecuta.

Mai nou, consilierul judetean PND spune ca a aflat, in sfarsit, despre ce este vorba: un anunt publicitar in valoare de 60 lei, platit de Biblioteca Judeteana in mai 2016 – cand el inca nu era consilier judetean, ci doar candidat la alegerile locale -, la ziarul pe care Iordache il conducea, bani pe  care PND-istul spune ca oricum i-a returnat bani la vremea respectiva, ca sa nu existe nicio discutie ulterioara.

“Domnul presedinte a zis asa: <<Eu m-am hotarat sa vad ce e cu banii de la Consiliul Judetean si m-a apucat sa caut>>. Deci nu primise nicio anonima. Intre timp, domnul secretar (Dumitrel Priceputu – n.r.) i-a spus:<<Bai, dar tu esti chiar prost, cum poti sa spui asa ceva? Am primit o anonima si de aia ne-am apucat sa cautam!>>. Si imi declara mie si lor ca s-a primit un telefon anonim prin care cineva spunea ceva despre mine, care ar fi putut fi de natura sa ma aduca pe mine in stare de incompatibilitate. Motiv pentru care ei, ca sa ma ajute – asa a spus domnul presedinte, <<Sa luam toate astea sa le trimitem la ANI, sa il ajutam!>>. Nu am nicio problema sa ma ajute. Nu m-am impotrivit ajutorului domnului Francisk niciodata.

L-am intrebat si in sedinta: <<Domnule, despre ce este vorba?>>. Nu, nu, nu – si nu a vrut sa spuna. Pana la urma, eu am aflat chiar din gura lui, intr-o intalnire <<ultrasecreta>>, impreuna cu vreo mie de insi, la Movila Miresii, unde erau ei intr-o campanie electorala, cand domnul presedinte mi-a zis:<<Domnule, e treaba aia de la Biblioteca, domnule!>> Eu i-am zis:<< <<Ba Iulica, tu esti sanatos? Ce contract de zeci de mii de euro am eu la Biblioteca?! Da-mi banii astia si te las sa faci ce vrei!>> <<Pai, nu, ca nu sunt zeci de mii, am zis si eu asa!>>. <<Pai ai spus sute de euro! Eu nu stiu nici de sute de euro!>>. S-a balbait el acolo si pana la urma a zis: <<Da, domnule, e vorba despre un anunt publicitar in valoare de 60 lei, pe care l-ai dat in luna mai 2016 in ziar, cand erai in campanie electorala, deci erai consilier!>> <<Bai frate, eu sunt Mama Omida, stiam eu ca sunt consilier in luna mai 2016?!>> “.

Iordache sustine insa ca tocmai pentru ca la acea vreme avea de completat declaratia de avere si nu dorea sa mai stea sa inventarieze astfel de sume mici primite de la diferite institutii pentru anunturi publicitare, a anulat factura si chitanta si a returnat banii respectivi.