Iugulescu – “Ce gasiti in filtre, cand le schimbati?” Iordache – “E ca si cum m-ati intreba ce gasesc in WC, inainte sa trag apa!”

p1090788

Dialog halucinant intre consilierul judetean si ziaristul Catalin Iordache si managerul Spitalului Judetean Braila, Mihail Iugulescu, pe tema filtrelor de la Sectia de neonatologie prematuri a Maternitatii brailene. Mai exact, este vorba despre informatiile aparute zilele trecute, privind faptul ca Maternitatea Braila nu ar mai avea acele filtre activ biologice ce sunt folosite pentru a steriliza apa cu care sunt spalati copiii prematuri. Evident, lipsa acestor filtre ar fi o chestiune grava, dat fiind ca ar pune in pericol bebelusii prematuri, care sunt extrem de sensibili.

Intrebat de Catalin Iordache cum este posibil sa declare unui ziar local ca nu sunt filtre la sectia respectiva si cateva zeci de minute mai tarziu, sa declare altui ziar local ca sunt filtre, Iugulescu a declarat senin ca spus adevarul in ambele cazuri. Exersand din nou “jocul de glezne” caracteristic, pe care-l face de fiecare data cand i se pune o intrebare delicata, Mihail Iugulescu a explicat ca atunci cand a afirmat ca nu mai sunt filtre, se referea la faptul ca nu mai sunt filtre noi – care nu erau inca achizitionate -, iar cateva zeci de minute dupa aceea, cand  a declarat unei alte publicatii ca sunt filtre, se referea la faptul ca sunt filtrele vechi, care inca nu fusesera inca schimbate.

Managerul Spitalului Judetean exerseaza arta devierii discutiei pe campii ori de cate ori trebuie sa dea un raspuns care nu-l avantajeaza si manevra asta, trebuie sa o recunoastem, i-a iesit de fiecare data, in toate sedintele Consiliului Judetean din ultimii ani. Din nefericire pentru el, ziaristii nu sunt la fel de usor de ametit din vorbe, astfel incat nu prea are succes, in conferintele de presa. Poate tocmai de aceea, desi a stabilit inca de vineri data si ora conferintei de presa pe tema zvonurilor legate de spaga in spital – lucru pe care l-a facut la solicitarea ziaristilor, in fata presedintelui CJ, situatie in care nu-i dadea mana sa refuze -, intamplator, exact la ora conferintei de presa, Mihail Iugulescu avea o sedinta operativa de la care nu putea lipsi, fiindca era cu vicepresedintele CJ, Ionel Epureanu. Chiar daca Epureanu si-a dat acceptul in fata unui ziarist ca managerul sa mearga la conferinta de presa, Iugulescu a refuzat, pe motiv ca sunt subiecte importante, ca nu se pot discuta fara el, asa ca si-a lasat directorii sa se descurce cu presa si sa dea explicatii legate de acest subiectul spagilor.

Aparut pe final de conferinta – se pare ca insusi presedintele CJ l-a sunat si i-a cerut sa intre in conferinta de presa si sa discute cu ziaristii, asa cum a promis – si chestionat, printre altele, in legatura cu declaratiile sale diametral opuse privind filtrele de la Maternitate, managerul s-a lansat intr-o lectie despre tehnologia umplerii filtrelor cu mal, doar-doar va uita Iordache ce l-a intrebat. Ca un veritabil specialist in filtre infundate, managerul Spitalului Judetean  ne-a informat ca filtrele sunt pline cu mal, din apa care trece prin ele.

 “Aveti centrale termice acasa? Banuiesc ca aveti. Aveti filtre? Si filtrele astea le schimbati cel putin o data pe an? Si ce gasiti in ele?”

“Nu stiu, domnule, ca nu ma uit! Este ca si cum m-ati intreba ce gasesc in WC, inainte sa trag apa!”, i-a trantit-o Iordache.