Iugulescu: Cred ca furtul de citostatice s-a produs in cunostinta de cauza, sau prin informatii plecate din spital

P1090826  P1090787

Directorul Spitalului Judetean Braila, Mihail Iugulescu, a declarat astazi ca inca nu s-a terminat ancheta interna, in cazul furtului citostaticelor de ultima generatie din farmacia unitatii, de la finele anului trecut. Iugulescu a precizat ca asteapta si rezultatele anchetei politistilor si ca tot ce s-a stabilit clar pana acum este ca a fost vorba despre o intrare prin efactie, prin fortarea unui geam termopan, in data de 29 decembrie. Directorul spitalului a mai precizat ca planul firmei de paza cu care unitatea sa are contract nu prevede patrularea pe coridorul dintre cele doua cladiri, unde se afla geamurile pe unde s-a intrat in farmacie si in plus, in ziua respectiva era o vreme foarte urata, cu viscol, astfel incat  era minima probabilitatea sa apara pe acolo vreun angajat al spitalului sau vreun paznic: “Firma de paza din spital are un post de paza in fata farmaciei, iar un alt post are in patrulare si zona din spate a spitalului, dar nu este prevazut a se patrula si pe culoarul dintre cele doua cladiri ale Spitalului, adica exact pe unde s-a intrat prin efractie. Medicamentele erau in felul lor asigurate, puse in niste vitrine, cu siguranta, cu tot, dar gratii la ferestre nu au fost, iar hotii au patruns in farmacie fortand geamul”.

Directorul Iugulescu presupune ca cei care au intrat stiau ca fiind Cod rosu de viscol, farmacia era plina si spune ca acestia “nu au furat nimic din ce inseamna alta medicatie, deci asta imi intareste convingerea ca a fost tintita toata povestea. Ca volum, tot ce s-a furat incapea intr-o geanta putin mai mare. Daca ma intrebati pe mine, ca si convingere intima, cred ca acest lucru s-a produs in cunostinta de cauza, sau prin informatii  plecate din spital. Dar nu pot sa fac proces de intentie nimanui”.

Ipoteza ca a fost vorba despre cineva din interior este mai mult decat plauzibila, avand in vedere ca hotii au intrat pe geamul uneia dintre incaperi (foto), au iesit pe un hol unde sunt mai multe usi, care duc in mai multe incaperi si s-au dus exact in aceea unde erau depozitate citostaticele respective, fara sa ia absolut nimic altceva, din sutele de pachete cu medicamente aflate acolo.

Intrebat ce masuri administrative a luat, in acest caz, Iugulescu a precizat ca inca nu a aplicat niciun fel de sanctiuni, fiindca nu s-a lamurit cine este vinovat pentru ceea ce s-a intamplat. In plus, el crede ca sanctiunile nu rezolva nimic, ba dimpotriva: “In momentul in care faci o ancheta din asta, trebuie sa ai si concluziile organelor abilitate. Niste sanctiuni administrative eu voi da, dar farmacistul sef pe care il am la spital, doamna Sisu, este in al cincilea an de pensie si nu am avut farmacist cu care sa o inlocuim. In plus, pe la corpurile celelalte ale spitalului au plecat toti farmacistii. Dansa ne roaga de nu stiu cati ani sa plece; daca am sanctionat-o, a plecat la pensie si va intreb, ce-am rezolvat, am ramas fara farmacist? Voi da niste sanctiuni, dar vom discuta la urmatorul Comitet Director despre asta; eu am cerut niste lamuriri suplimentare, pentru ca din ancheta aceasta administrativa nu reiese clar cine si cum…”.

Directorul spitalului a mai spus ca este pentru prima oara in 35 de ani cand se intampla asa ceva in zona farmaciei, insa dupa intamplarea din decembrie, s-au luat toate masurile antiefractie posibile: “Timp de 35 de ani nu s-a furat niciun medicament, niciodata. In momentul asta avem puse gratii de jur imprejur, sistem de alertare cu infrarosu si cu senzor de miscare in farmacie, camera de luat vederi si in farmacie si pe holul farmaciei si tot ceea ce trebuie ca sa nu mai intre nici musca acolo. Din pacate, a trebuit sa se intample lucrul asta, ca sa  facem toate chestiunile astea”.