Jandarmeria Brăila a marcat împlinirea a 129 de ani de la adoptarea Legii privind înființarea Jandarmeriei Rurale

Joi, 1 septembrie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila s-au desfășurat mai multe activități de tipul „Ziua Porților Deschise”, ocazionate de împlinirea a 129 de ani de la adoptarea Legii privind înființarea Jandarmeriei Rurale. La eveniment au participat copii aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila.

Paticipanților le-au fost prezentate tehnica de luptă și armamentul din dotare, inclusiv autospecialele Jandarmeriei Brăila folosite în diferite misiuni, însă atracția celor mici au fost cei doi câini de serviciu, Tuda (7 ani) și Col (3 ani). Ambii patrupezi sunt specializați în patrulare-intervenție, iar finalul activității a fost marcat de un exercițiu demonstrativ de prindere a unui infractor, executat de Tuda.

De asemenea, elevii școlilor militare de subofițeri jandarmi, aflați în practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, le-au povestit adolescenților prezenți ce presupune procesul de admitere și cum se pot pregăti temeinic pentru o carieră în arma amintită.

Amintim că Jandarmeria Rurală a fost înființată la data de 1 septembrie 1893, prin instituirea un corp de pază și ordine cu structură militarizată în toate localitățile rurale din țară. Necesitatea unei forțe specializate puternice, care să asigure aplicarea și respectarea legilor țării, a determinat crearea unui cadru normativ care să prevadă constituirea de structuri care se ocupau de gestionarea ordinii pe întreg teritoriul național.

Meritul pentru înființarea Jandarmeriei rurale îi revine guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat și prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea asupra Gendarmeriei rurale, promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893. Actul normativ prevedea instituirea unui corp de pază și ordine cu structură militarizată în toate localitățile rurale din țară. Se introduce astfel principiul de ordine în aplicarea legii, constând în aceea că, prin calitatea de militari, jandarmii reprezentau însăși autoritatea statului român.

După Primul Război Mondial a fost adoptat un nou cadru normativ de reglementare a activității Jandarmeriei. Principalele modificări au constat în schimbarea denumirii instituției din Jandarmeria Rurală în Corpul Jandarmeriei și în organizarea acestuia pe o structură militară, constituită din: comandantul Corpului Jandarmeriei, ajutat de un stat major, brigăzi, regimente, batalioane, companii, plutoane, secții și posturi de jandarmi.

Modificarea esențială a rolului Jandarmeriei se produce prin intrarea în vigoare a Legii nr. 59 din 28 martie 1947, care prevedea ca Jandarmeria să treacă în subordinea nemijlocită a Ministerului de Interne și să se limiteze la misiuni de poliție, devenind „un corp auxiliar” al acesteia.