Jigniri, aroganțe de doi bani, ironii de prost gust marca Alexandru Jantea Crican. Viceprimarul Brăilei – un monument de aroganță PSD-istă

Jigniri mai mult sau mai puțin subtile, aroganțe de doi bani, ironii de prost gust și un ton care transmite un profund dispreț, în ședințele Consiliului Local Municipal – asta este „demonstrația de forță” la care se pretează primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD) și viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD), când iau cuvântul consilierii liberali. Și pentru că liberalii nu fac față acestui nivel de aroganțe și nu sunt capabili să le dea replica ce li se cuvine celor doi, o încasează de fiecare dată.

În rarele ocazii în care vreunul dintre consilierii liberali plasează vreo replică mai acidă, i se reproșează că nu păstrează nivelul civilizat al discuțiilor. Practic, Dragomir și Jantea Crican au o tactică  pe care o consideră ei foarte deșteaptă: jignesc oamenii cu zâmbetul pe buze și pe un ton cât se poate de calm și apoi, dacă aceștia reacționează, primarul și viceprimarul o fac pe nevinovații și se declară indignați că interlocutorul lor are un comportament necivilizat/ jignitor.

Dragomir și Jantea răspund cu atacuri/ jigniri/ ironii de doi bani aproape la fiecare luare luare de cuvânt a liberalilor, le spun întruna acestora că „nu înțeleg nimic”, că degeaba le răspund la  întrebări, mesajul subliminal fiind același: „Noi  suntem deștepți și voi sunteți niște proști!”.

Un exemplu este discuția ce a avut loc ca urmare a unei sugestii făcute ieri, în ședința  Consiliului Local Municipal, de consilierul Florin Gheorghiță  (PNL),  legată  de reducerea emisiei de gaze de eșapament la intersecția Căii Galați cu Bulevardul Dorobanților – într-o zonă în care se fac lucrări. Liberalul a venit cu o idee care, a spus el, „poate fi tratată în comisia pe care o conduce domnul viceprimar Alexandrul Jantea Crican”, propunere ce vizează o posibilă mărire a timpilor pe culoarea verde a semafoarelor. Gheorghiță a explicat că din cauză că timpul fixat pentru culoarea verde a semaforului este unul redus, nu apucă să treacă prea multe mașini prin intersecție și de aceea este mereu coadă de mașini în zonă, ceea ce mărește substanțial poluarea.

Practic, Gheorghiță a sugerat ca această problemă să fie luată în discuție în Comisia de transport și să se vadă dacă există posibilitatea să fie modificat modul în care sunt setate semafoarele – evident, fiind vorba despre o colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție. Nu a cerut să schimbe Primăria timpii de așteptare la semafor, nu a cerut să schimbe Marian Dragomir sau Jantea Crican, personal, timpii de așteptare la semafor, ci doar să se ia în discuție în Comisia de transport acest subiect și să se vadă dacă se poate găsi o variantă mai bună de lucru.

Jantea Crican a admis că în comisia respectivă au fost luate în discuție în mai multe rânduri aspecte ce țin de circulația pe drumurile publice, cu precizarea că timpii de așteptare la semafor sunt stabiliți de Poliția Rutieră, în conformitate cu legislația în domeniu.

Dat fiind că se făcea microfonie, din cauza microfonului rămas deschis în dreptul lui Gheorghiță, viceprimarul i-a spus acestuia, luându-l peste picior: „Să știți că eu am buton pe care când apăs, ia uitați-vă la dvs la microfon. Hai!”, după care a continuat, spunând că acei timpi au fost stabiliți în baza unor statistici și că „aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii în domeniu. Dvs țin să vă aduc la cunoștință că nu sunteți nici polițist, nici specialist în domeniul rutier. Am înțeles propunerea dvs, este bine că v-ați auzit și dvs vorbind în Consiliul Local, cu siguranță probabil era un deziderat acum, în preajma Crăciunului, ca să aveți și dvs o poziție luată în Consiliul Local. Felicitări! Probabil că a venit Moșul mai devreme la dvs, dar am epuizat acest subiect”.

Dat fiind că liberalul a insistat să i se spună dacă se poate lua în discuția comisiei amintite sugestia sa, Alexandru Jantea Crican a continuat  cu aroganțele sale: „Mai avem alte discuții? Nu vă răspund, atât timp cât dvs nu aveți capacitatea de înțelegere”.

Atenționat că modul în care i se adresează încalcă Regulamentul de funcționare a CLM, Jantea a spus cu dispreț: „Care Regulament?”.

„Ar trebui să vă invitați singur afară”, a spus Gheorghiță.

„Da, pot să vă invit pe dvs afară, în momentul în care faceți propuneri care sunt contrare legii!”, a replicat cu același ton disprețuitor Jantea Crican, fără să-i pese că minte sfruntat. Nicăieri în Regulamentul amintit nu scrie că un consilier trebuie/ poate fi dat afară din ședință pentru că face o propunere, indiferent ce propunere este aceea. În plus, nu este de competența lui Jantea Crican să stabilească legalitatea unei propuneri, indiferent cât de deștept se crede el.

Câteva minute mai târziu, Dragomir și Jantea Crican acuzau o ziaristă că încalcă Regulamentul de funcționare a CLM, după ce aceasta a răspuns jignirilor și atacurilor la care a fost supusă de Marian Dragomir și Alexandru Jantea Crican. Cei doi i-au cerut secretarului municipiului să constate că ziarista încalcă Regulamentul și să se ia măsuri.

Interesant este că secretarul municipiului nu se sesizează niciodată când primarul sau viceprimarul jignesc (la modul direct sau mai subtil) niște consilieri sau chiar ziariști, dar Dragomir și Chiriac îi cer acestuia să se sesizeze când o persoană care nu este membru PSD dă o replică acidă jignirilor la care este supus.