JUDEȚUL BRĂILA, 28 APRILIE – 22 CAZURI CONFIRMATE POZITIV DE COVID-19 (DINTRE CARE 14 CAZURI VINDECATE), 301 PERSOANE ÎN IZOLARE ȘI 138 PERSOANE ÎN CARANTINĂ

Potrivit Instituției Prefectului, astăzi, 28 aprilie, la nivelul județului Brăila sunt monitorizate  301 de persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu și 138 de persoane care se află în carantină instituționalizată.

Menționăm că 5070 de persoane au ieșit din autoizolare la încheierea celor 14 zile și 741 de persoane au primit avize epidemiologice de a ieși din carantină instituționalizată. De asemenea, conform raportării DSP Brăila, până în prezent s-au înregistrat 22 cazuri  confirmate pozitiv de COVID-19, dintre care 14 cazuri au fost declarate vindecate.

Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc amintește că începând de astăzi, prin noua Ordonanța Militară, s-a schimbat intervalul orar în care este permisă circulația persoanelor vârstnice.
Mai exact, conform Ordonanței Militare nr. 10, indiferent de oră, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani este permisă pentru următoarele motive:
• deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
• deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc, folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
• deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
• deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani este permisă strict pentru următoarele motive:
• deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
• deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
• deplasări scurte în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/ domestice.
Vă reamintim că nerespectarea măsurilor prevăzute prin ordonanțe militare atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit unei informări a Inspectoratului de Poliție Județean, în ultimele 24 de ore au fost executate 165 de misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. S-a verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor de deplasare în cazul a 469 de persoane și au fost supuse controalelor 46 de societăți comerciale, pentru a se asigura suspendarea activității. În urma activităților desfășurate au fost aplicate 132 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 414.000 de lei. Dintre sancțiunile contravenționale aplicate, 96 au fost pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, în conformitate din Ordonanța Militară nr. 3/2020.

De asemenea, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de fals în inscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, în contextul Covid-19.