Juristii CJ Braila au dubii din ce in ce mai mari ca exista o cale legala pentru finantarea clubului Dacia Unirea

11824978_963306383692454_1719525360823348206_n

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu, a declarat astazi ca subordonatii sai nu au gasit inca o cale legala pentru finantarea clubului de fotbal Dacia Unirea Braila, ba dimpotriva, au dubii din ce in ce mai mari ca acest lucru ar fi legal.  Seful judetului spune ca in contextul in care in alte judete din tara, Curtea de Conturi a cerut consiliilor judetene judetene sa recupereze zeci de miliarde de lei vechi, cu care au finantat echipele de fotbal locale, juristii CJ Braila au mari rezerve in a-si da avizul pe un document  pe o astfel de tema: “Cata vreme pe situatii identice cu Braila, la Timisoara, Curtea de Conturi cere Consiliului Judetean sa-si recupereze de la echipa de fotbal 37 de miliarde lei vechi, cata vreme la Satu Mare, pe aceasi situatie, Curtea de Conturi reclama o investitie de peste 20 de miliarde lei vechi, cata vreme de cateva zile, la Farul Constanta a inceput acelasi fenomen cu CJ-ul, atata vreme cat Braila are in anamneza ei, in memoria ei de un an si ceva, o tema cu fotbalul destul de complicata si incalcita, cei din Consiliul Judetean Braila nici nu vor sa auda. Juristii fac patima grea, pentru ca le e frica sa nu cumva sa ne angrenam, pentru ca intram intr-o zona a fragilitatii deciziei”.

Intrebat daca in acest context, exclude varianta ca CJ Braila sa mai finanteze “Dacia Unirea” Braila, seful judetului ne-a spus: “Nu exclud, eu astept un raspuns, pentru ca am trimis in jurul datei de 1 septembrie un document in care ceream Ministerului Sportului sa ne clarifice un concept pe baza caruia cei de la Curtea de Conturi au gasit fisuri in decizia celor de la Satu Mare, Timisoara si Constanta: <<echipa de utilitate publica>>. In lege apare  asa: <<Se finanteaza, daca echipa este de utilitate publica>>. E un concept nicaieri explicat, ce inseamna <<fotbal de utilitate publica>>. Unele echipe au obtinut acest document de la minister, pe cai pe care eu nu le cunosc, dar principalul este ca unele echipe de Divizia A au acest document, ca sunt de utilitate publica. Altele nu au. Toate echipele care nu au acest document sunt vulnerabile si atunci Curtea de Conturi opereaza pentru lipsa acestei hartii. Mai spune undeva in lege ca acest document, atestarea ca echipa este de utilitate publica, se obtine <<dupa 3 ani de performanta sportiva>> . Ce inseamna <<performanta sportiva>>? Iarasi e un concept neclar. Daca am ramas in Divizia A la fotbal e performanta sportiva? Daca am fost in primii 8 in play-off e performanta sportiva? Daca am jucat in Cupa, dar am retrogradat, e performanta sportiva? Deci iarasi avem de-a face cu un concept neclar. Legea sporturilor e burdusita cu astfel de concepte neclare, de incertitudine semantica, neexplicate intr-un Cod, ca sa stim exact cu ce se mananca si sa ne dea noua voie sa decidem.

Aceste concept, << de utilitate publica>>, usor incert, usor neclar, pune pe jar toata miscarea sportiva. Eu astept o intalnire cu doamna ministru al Sporturilor, daca se va intampla acest lucru, sa pot sa-i pun aceste intrebari, sau o sa ma adresez colegilor nostri parlamentari, sa radicalizeze discursul pe tema aceasta, sa conceptualizeze  aceasta chestiune, pentru ca ne da batai de cap cum nu va inchipuiti”.