Jurnalista Armanda Filipine și-a serbat astăzi ziua de naștere vernisând o expoziție de poezie și fotografie – „Căi. Repovestiri. Oglindiri”

O expoziție inedită, o surpriză pe care și-a făcut-o însăși autoarea, care s-a hotărât pe ultima sută de metri să-și serbeze ziua de naștere vernisând o expoziție cu lucrări personale: fotografii însoțite de poezii.

Expoziția este găzduită de Galeria „Violon d’Ingres” din cadrul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) Brăila și se intitulează „Căi. Repovestiri. Oglindiri”.

Marilena Ioanid, artist plastic, profesor la Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, a fost alături de Armanda Filipine astăzi, la acest eveniment: „E foarte frumos că te-ai gândit să îți serbezi ziua aici, înconjurată de prieteni, în acest spațiu al prieteniei dintre arte. Tu ne-ai adus aici poezie, ne-ai adus culoare, ne-ai adus compoziție, ne-ai adus simboluri. Tu ai adus în prim plan frumusețile acestui oraș, fie că sunt minuscule, tu ai știut să găsești atât culoarea, cât și lumina potrivită și să găsești poezia acelui spațiu și ai știut să scoți în evidență frumusețea acestor străzi, acestor locuri”.

Scenograful Gheorghe Mosorescu, președintele Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a vorbit despre autoarea lucrărilor ca fiind „prietena plasticienilor, dar nu numai”: „Faptul că tu vii la toate vernisajele se vede astăzi, aici. Am observat că deși nu ești școlită, ca să spunem așa, în domeniu, faptul că treci prin galerie a lăsat urme care se văd foarte bine.

Important la ceea ce faci tu mi se pare că este faptul că neavând o temă propusă, necăutând un anume subiect, se vede că ai fost pe moment inspirată sau că te-a mișcat ceva”.

Armanda Filipine a declarat că fotografiile expuse nu sunt unele artistice, nu sunt prelucrate și reprezintă doar „sugestii” pentru privitor: „Am decis să fac această expoziție cumva așa, repede-repede și mi-am zis «Hai să fie 19 decembrie, pentru că e ziua mea și să mă servesc, așa, împreună cu prietenii care iubesc arta!». Am decis să fac o expoziție cumva altfel și atunci am zis să fie o sugestie de a privi lumea din jur”.

Ea i-a îndemnat pe cei prezenți – și nu numai – „să-și facă timp și pentru lectură”: „Poți să găsești un timp pentru tine, să te bucuri cu ajutorul lecturii. Și poezia face foarte bine acest cadou sufletului nostru. E o altfel de exprimare, e o altfel de poveste a unei lumi în care te poți regăsi”.

La mulți ani, Armanda Filipine!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns