La acest moment, la Adăpostul Pescăresc de pe faleză sunt ocupate doar 10 locuri de parcare, din cele 16 disponibile. Pescarii brăileni care își țin bărcile acolo plătesc deocamdată doar utilitățile

Prima „vizită” a presei la Adăpostul Pescăresc situat pe malul Dunării, în municipiul Brăila și realizat în urmă cu doi ani cu fonduri europene, proiect în valoare de circa 2,6 milioane lei cu TVA. S-a întâmplat ca urmare a solicitării adresate primarului Marian Dragomir de ziariști, în scopul de a prezenta brăilenilor cum arată acest adăpost și pe dinăuntru, nu doar pe dinafară. Solicitarea noastră a venit, de asemenea, în urma unor comentarii apărute pe rețelele de socializare în care unii cetățeni se întrebau dacă acest Adăpost Pescăresc funcționează, dacă este folosit de cineva sau banii respectivi s-au cheltuit degeaba.

Edilul șef și viceprimarul Alexandru Jantea Crican ne-au însoțit la acest obiectiv, unde se află un atelier pentru reparații de ambarcațiuni, un spațiu pentru depozitarea capturilor, o cameră de odihnă pentru pescarii comerciali, un birou pentru personalul administrativ, o sală de ședințe, grupuri sanitare cu dușuri.

„În această perioadă bărcile pescarilor sunt la apă, pentru că ei pescuiesc acum, iar pe perioada prohibiției și a iernii, când sunt sloiuri pe Dunăre, aceștia vin și le parchează bărcile în Adăpostul Pescăresc. O să vedeți acum câteva peridocuri în adăpost și locurile inscripționate de parcare.

Au trecut doi ani de zile deja (de la realizarea proiectului – n.r.), mai sunt trei ani, iar în această perioadă de cinci ani pescarii plătesc doar utilitățile; nu au fost discuții legate de chirie sau de închiriere, pentru că este un proiect cu finanțare europeană. După acești cinci ani, Primăria va putea folosi acest Adăpost Pescăresc cu aceeași destinație sau poate să-i schimbe destinația, în funcție de viziunea pe care o vom avea atunci”, a declarat Dragomir.

Administratorul Adăpostului Pescăresc, Sorin Dimitriu, a precizat: „În acest Adăpost Pescăresc au loc 16 bărci la interior și 25 afară. Colaborarea cu pescarii a fost una foarte bună. Acum avem încheiate 10 contracte la interior, din cele 16 disponibile”.