La final de mandat, consilierii PNL propun marirea transparentei decizionale in Primaria Brailei

P1120084

Maine, in sedinta CLM Braila, va fi discutat un proiect de hotarare legat de transparenta deciziilor luate de Primarie in ceea ce priveste licitatiile, contractele si achizitiile publice realizate cu bani publici. Este vorba despre un protect care-i are ca initiatori pe consilierii municipali liberali, ideea fiind insa a presedintelui PNL Braila, Catalin Boboc, dupa cum ne-a informat acesta. Pe ultima suta de metri de mandat, liberalii au propus aceste masuri, in opinia lui Boboc, ii vor face sa se gandeasca mai bine pe cei presipusi la diverse aranjamente la limita sau dincolo de  legii: „Cred ca asta poate insemna o normalitate. Eu cred ca e foarte important ca fiecare brailean, orice om interesat, dumneavoastra, cei din presa, in orice secunda, fara sa faca o mie de cereri, sa astepte cate 30 de zile ca sa primeasca un raspuns din ala din care nu se intelege nimic, cred ca e absolut normal, intr-o perioada tulbure, cu mult cantec, pe diferite tipuri de lucrari, de contracte, toate acestea sa fie facute publice. Si cred in utilitatea acestui proiect. Imi imaginez ca din momentul in care informatiile se vor publica, orice fel de colaborari pe baza de cumetrii, ca sa le spun asa, ii vor pune pe ganduri inainte de a le face, pe cei care urmeaza  sa faca astfel de colaborari. Spun <<colaborari>> pentru ca e un termen mai general. Sigur, o pot face, dar atunci toata lumea va sti despre asta. Cred ca e foarte important ca banii publici sa fie cheltuiti transparent. Autoritatile sunt doar niste administratori ai acestor bani, bunuri si asa mai departe, nu niste proprietari.

Proiectul nostru prevede ca separat de publicitatea pentru licitatii, pe SEAP sau pe alte site-uri, orice procedura de achizitie demarata, orice contract semnat, orice lucrare, orice atribuire de teren, de inchiriere sa fie postat pe site-ul Primariei. Toate lucrurile astea trebuie sa apara cu nume si prenume. De exemplu: «Contract intre X si intre Y, in suma de…, pentru achizitionarea a …». Exista si un termen limita pentru postarea informatiilor: pana pe data de 25 ale lunii urmatoare, aparatul de specialitate care se ocupa deja de site, trebuie sa afiseze toate lucrurile astea”.

Initiativa consilierilor municipali PNL privind transparenta decizionala vine dupa ce un proiect similar, initiat tot de liberali, aflat pe ordinea de zi a sedintei CJ Braila fin februarie, a fost retras chiar de alesii PNL in timpul sedintei, pentru ca proiectul nu a fusese pus in dezbatere publica timp de 30 de zile.