La mai puțin de 5 minute după ce a declarat că nu vrea să intre „în clinciuri, în atacuri, în înțepări”, prefectul Ciocan i-a „înțepat” pe primarul Dragomir și pe directorul ADR

„Nu vrem să intrăm în clinciuri, în atacuri, în înțepări și așa mai departe din partea colegilor de la alte partide. Nu voi răspunde și nu voi implica Instituția Prefectului în astfel de șicanări.

Eu o să am o discuție cu colegii noștri din conducerile celor două instituții, în speță Primăria și Consiliul Județean, în a ne respecta măcar instituțional și a nu ne mai aduce jigniri sau înțepături fine sau mai puțin fine, pentru că nu ăsta este scopul nostru” – este declarația făcută de noul prefect al Brăilei, Nicușor Ciocan (USR), ieri, imediat după depunerea jurământului.

Ciocan a mai spus că noi, ziariștii, încercăm să provocăm anumite situații conflictuale” și „presa, în general, mai și interpretează sau pune anumite cuvinte…”, a vorbit despre faptul că președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a căzut în plasa presei, din acest punct de vedere și ne-a adus la cunoștință că el, unul, nu este dispus să se implice în „clinciuri, atacuri, înțepări”.

La mai puțin de 5 minute de la aceasta declarație Ciocan a afirmat că „ai noștri conducători ai urbei (aluzie la primarul Marian Dragomir, PSD) nu au accesat fonduri europene, deși au avut o mulțime de oportunități în acest sens, că Direcția de Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare, Relații Internaționale a Primăriei „nu vrea să-și asume anumite chestii” și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov (fosta sa șefă) nu a vrut să-și asume să spună aceste lucruri public.

Prefectul a făcut aceste comentarii în contextul în care a fost întrebat care consideră că este cea mai arzătoare problemă de care este necesar să se ocupe, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în terioriu.

Ciocan (care până ieri a fost angajat al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est) a răspuns că se va ocupa în primul rând de sprijinirea autorităților locale în sensul accesării fondurilor europene: „Cea mai arzătoare problemă mi se pare faptul că în calitate de prefect, eu consider că mă pot implica în a sprijini toate autoritățile locale să acceseze fonduri europene, pentru că asta este și specializarea mea. Deci vă spun sincer, sunt foarte frustrat când de-a lungul timpului am tot verificat și validat cheltuieli și foarte, foarte, foarte puține proiecte depuse nu de privații din Brăila, pentru că ăsta-i nivelul, nu poți obliga un beneficiar privat să depună proiect, neavând acces la finanțe, la contribuția publică și așa mai departe, dar autoritățile publice pot depune și au avut o grămadă de situații în a depune proiecte și a dezvolta… Ai noștri conducători ai urbei au ales să dezvolte Brăila cu banii Primăriei, nu cu bani europeni.

Și sunt mai multe investiții care s-au făcut și alea care s-au făcut, s-au făcut cu mai multe corecții – îmi aduc aminte de Bulevradul Dorobanților, că s-a făcut corecție de… nu știu… 7 milioane de euro sau ceva de genul ăsta. Foarte mari corecții…

Inclusiv în momentul de față sunt ceva proiecte, dar foarte puține față de ce posibilități ar fi. Îmi aduc aminte că acum 2 ani de zile a fost un apel de proiecte pentru SMART City pe zona de dezvoltare a orașelor în care intra și Brăila. Bineînțeles, la nivel de Brăila nu s-a făcut niciun proiect, Clujul a depus vreo 27 de proiecte pe axa respectivă, iar la o lună de zile de la închiderea apelului de proiecte a apărut domnului primar lăudându-se că va depune un proiect de sistematizare a orașului, cu tot felul de camere de supraveghere, care ar fi putut fi depus pe acele proiecte, cu contribuția de 2% pe care o are orice autoritate publică. La noi ce s-a făcut, s-a făcut cu banii Primăriei, cu banii noștri”.

L-am informat pe pefect că în caz că nu își dă seama, declarația pe care a făcut-o este un atac la primarul Marian Dragomir (atac pe care nu l-a provocat presa), că cel mai probabil primarul va răspunde și că ziariștii vor RELATA (nu PROVOCA) și afirmațiile sale, dar și cele ale lui Dragomir.

„Foarte bine, m-ați întrebat ce vreau să fac; exact asta vreau să fac. Eu nu atac primarul, eu atac instituțiile și Direcția din Primăria Brăila, că nu depun proiecte. Eu am avut o discuție pe această temă și cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională, nu a vrut să apară într-o conferință de presă, n-a vrut să-și asume public, dar o mare parte din vina neaccesării cu siguranță e acea Direcție a Primăriei care nu vrea să-și asume anumite chestii (Direcția de strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare, Relatii Internaționale – n.r.)”.