LA NIVELUL JUDEȚULUI BRĂILA 39.654 ELEVI AU ACCES LA INTERNET ȘI POT PARTICIPA LA PROGRAMELE DE EDUCAȚIE ONLINE. 3003 ELEVI NU AU ACCES LA INTERNET

La nivelul județului Brăila, dintr-un total de 42.657 elevi, un număr 39.654 elevi au acces la internet și pot participa la programele de educație online, iar restul de 3003 elevi nu au acces la internet.

În ceea ce privește municipiul Brăila, dintr-un total de 27.090 elevi, 26.759 elevi au acces la internet și pot participa la programele de educvație online, iar restul de 331 nu au acces la internet.

Sunt datele prezentate astăzi de inspectorul școlar general al județului, Viorel Botea, care ne-a asigurat că în această perioadă, în care unitățile de învățământ sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus, cei mai mulți elevi participă zilnic la cursurile online: „În momentul de față marea majoritate a elevilor din județ participa la activitățile online pe care profesorii le fac conform unui program pe care ei l-au stabilit de comun acord cu elevii. Profesorii predau online și dau teme online și ulterior, aceste teme sunt verificate și dacă este cazul, profesorii dau tot online diverse indicații pentru remedierea greșelilor.

În general, se respectă orarul – s-au facut inclusiv ore de desen și de muzică, din ce am văzut. Evident, nu s-au făcut ore de educație fizică…

Mai mult decât atât, în videoconferința de astăzi, împreuna cu doamna ministru am discutat ca în perioada urmatoare la Televiziunea Română să  se susțină ore nu numai pentru clasele VIII și XII, ci și pentru celalalte clase”.

Întrebat dacă s-a reușit să se facă rapid trecerea la educația de tip clasic la cea online sau a fost nevoie de mai multe zile pentru a se reuși acest lucru, Botea a spus: „Marea majoritate a profesorilor avem grupuri pe whatsapp cu elevii, în care comunicăm și le dăm uneori elevilor și alte exerciții, pe lângă ce facem la clasa. Pe aceste grupuri, copiii ne pun întrebări, discutăm, deci acest gen de comunicare era ceva obișnuit pentru mulți profesori și elevi, nu a fost nimic nou. N-a fost nevoie de mai mult de o zi-două pentru ca totul să fie pus la punct”.

Întrebat ce spun profesorii cu privire la eficiența acestui tip de educație online, comparativ cu ceea ce înseamnă metoda clasică, în sala de clasă, șeful ISJ a răspuns: „ Evident ca eficiența nu este aceea de la clasă, dar este undeva la 70-80%, mai ales pe zona de predare. Noi acum nu mai predăm cu absolut toate detaliile de la clasă, ci ne rezumăm la ceea ce este mai important”.

Cât privește situația elevilor care nu au acces la internet și deci, nu pot participa la aceste cursuri online, Viorel Botea a declarat că a cerut directorilor unităților de învățământ respective să discute cu părinții și în măsura posibilităților, să găsească împreună soluții care să nu pună în niciun fel în pericol sănătatea copiilor.