Lansare de carte la Muzeul Brăilei „Carol I”

Joi, 29 iunie, la ora 11.00, cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, la Muzeul Brăilei „Carol I” (Piața Traian, nr. 3) va avea loc lansarea cărții bazate pe teza de doctorat „Operațiunile militare și regimul de ocupație ale Puterilor Centrale în județul Brăila (1916-1918). Perspectiva surselor germane”, semnată de Claudiu Sachelarie. Cele două volume au apărut anul acesta la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Vor prezenta lucrarea prof. univ. dr. Silviu Lupașcu, prof univ. dr. Arthur Tuluș și conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, în cadrul unui eveniment moderat de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Claudiu Sachelarie este absolvent al Universității București – Facultatea de Istorie (2006), după care a continuat la „Alma Mater Galatiensis” cu o teză de masterat (2014), respectiv una de doctorat (2018); în același centru și-a început cariera din învățământul superior, ca asistent universitar în cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie (2014-2017).

Este preocupat de istoria locală contemporană, în special în timpul primului război mondial, temă căreia i-a dedicat diverse articole și comunicări.

„Motivația de a cerceta tema propusă are în vedere mai multe aspecte. În primul rând, un studiu care să cuprindă imaginea de ansamblu a întregii zone brăilene ocupate de armatele Puterilor Centrale nu există. Județul Brăila a jucat un rol important pentru Puterile Centrale, mai ales pentru Germania, din mai multe motive: Brăila reprezenta un punct strategic defensiv sau ofensiv care închidea Linia Siretului la Dunăre; portul brăilean era cel mai important loc al sistemului de producție și transport al cerealelor din România; portul modern și calea ferată ofereau mijloacele pentru a transporta în mod eficient cerealele românești și mai târziu ucrainene, în Germania. Germania a avut ca obiectiv, după ocuparea a două treimi din teritoriul României, rechiziționarea celor mai importante două resurse ale țării: petrolul și cerealele. Astfel că Brăila va fi pentru doi ani, între ianuarie 1917 – noiembrie 1918, unul din cele mai importante orașe pentru Puterile Centrale”, declară Claudiu Sachelarie.