Liberalii brăileni încep luni campania de strângere de semnături pentru demararea unui proces colectiv pe tema tarifului foarte mare perceput pentru furnizarea apei potabile. Cheltuielile de judecată vor fi suportate integral de deputatul Popa

Liberalii brăileni vor începe luni campania de strângere de semnături pentru demararea unei acțiuni în instanță împotriva CUP Dunărea, după ce această companie a majorat substanțial tariful pentru furnizarea apei potabile, de 1 martie 2023. Liberalii consideră că noul tarif – care este cel mai mare din țară – este unul nejustificat, având în vedere că avem Dunărea la doi pași.

Ei sunt de părere că explicațiile primarului municipiului, Marian Dragomir (PSD) – care este și președinte al ADI Dunărea – și ale președintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD) – vicepreședinte al ADI Dunărea – privind faptul că este o cerință a UE să se majoreze tariful apei potabile, nu sunt decât un mod de a încerca să inducă în eroare brăilenii. Mai mult, liberalii susțin că tariful a crescut atât de mult pentru că este nevoie de fonduri pentru salariile celor angajați la CUP pe bază de carnet de partid (PSD), fiindcă în ultimii ani compania a ajuns să fie „o organizație de partid”.

La începutul lunii trecute președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, i-a somat pe Dragomir și pe Chiriac „ca în 30 de zile să scadă prețul apei potabile; dacă nu, vom începe o campanie de strângere a semnăturilor și vom merge în instanță cu un proces colectiv, alături de brăileni”.

Tot atunci liderul liberal a mai afirmat că liberalii au făcut „niște analize vizavi de apa potabilă din județul Brăila – avem buletinele de analize,  avem tot – în câteva comune și în municipiul Brăila și în 80% din cazuri să știți că apa nu este potabilă. Este vândută în facturi ca apă potabilă, iar fizic nu este apă potabilă. Dacă domnii de la PSD au ceva de comentat, le pot pune la dispoziție buletinele de analize. S-a făcut de două ori analiza apei în același punct de recoltare, cu o firmă agreată și autorizată”.

Cei doi social-democrați nu au dat nicio atenție declarațiilor lui Popa, motiv pentru care acesta a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că PNL va începe campania de strângere de semnături: „M-am așteptat să-mi ceară probele de la apă, am crezut că vor ieși și vom avea o discuție constructivă. Cum ne-a învățat în ultima vreme domnul Chiriac, când aude de PNL și de noi se bagă sub birou; cam atât poate dumnealui, nu-i   învățat cu opoziția. În urma consultărilor cu casa de avocatură pe care am angajat-o alături de colegii mei din PNL, am luat decizia ca de luni să începem să strângem semnături în municipiu și în județ. Această acțiune se va desfășura cred că pe o perioadă de 3-4 luni, pentru a reuși să strângem câteva zeci de mii de semnături”.

Întrebat dacă brăilenilor care semnează, pentru a fi parte în acest proces colectiv, li se va cere să plătească vreun ban pentru a susține cheltuielile de judecată, Popa a spus că toate cheltuielile vor fi suportate de el, din indemnizația de parlamentar.


Amintim că de la 1 martie brăilenii sunt obligați să plătească cel mai mare preț din țară din țară la apa potabilă și unul dintre cele mai mari la serviciile cumulate de apă-canal, respectiv  9,67 lei/mc apa potabilă (8,87 lei fără TVA de 9%) și  5,28 lei/mc (4,84 lei fără TVA) pentru canalizare-epurare.