Liberalii n-au reusit astazi sa declanseze alegeri pentru presedintia CJ Braila
Incercare esuata a alesilor liberali de a declansa alegeri pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Braila. Un grup de 5 consilieri judeteni PNL au initiat un proiect de hotarare in acest sens si l-au prezentat astazi,in sedinta de plen, cu solicitarea de a intra suplimentar pe ordinea de zi, insa n-au reusit sa-si convinga colegii din majoritatea PSD – UNPR sa fie de acord cu acest lucru.
Discutia in plenul CJ s-a lasat iarasi cu scandal, in conditiile in care liberalul Oividiu Nechita, secondat de Marian Sarbu (PNL), au insistat ca introducerea pe ordinea de zi a proiectul lor si organizarea alegerilor sunt pe deplin legale, in timp ce presedintele interimar Viorel Mortu (PSD) si directorul Priceputu sustineau contrariul. Partile s-au certat zeci de minute, iar Viorel Mortu a cerut sa se mai amane discutia si implicit, luarea unei decizii pe aceasta tema, pana cand Prefectura va primi un raspuns clar cu privire la legalitatea organizarii alegerilor pentru functia de presedinte. Seful CJ a explicat ca in opinia sa, un presedinte ales astazi risca sa fie invalidat, iar acest lucru ar avea consecinte mai grave decat ar parea, la prima vedere: “Ne preocupa si pe noi, consilierii PSD, aceasta problema. Este adevarat, postul de presedinte este acum vacant; de o luna si ceva, la Judecatorie e declarat liber si fiindca documentele se plimba ceva mai greu, cred ca din 7 sau 10 decembrie, decizia instantei a ajuns si la Prefectura. In acest sens, noi am facut o cerere in care am cerut sa ni se spuna care este atitudinea Prefecturii fata de legile in vigoare, privind organizarea alegerilor la nivelul CJ, pentru functia de presedinte. Prefectura, la randul ei, a facut demersuri la Ministerul de Interne si la Autoritatea Electorala Permanenta. A primit un raspuns de la Ministerul de Interne si un alt raspuns de la Autoritatea Electorala, dar cu anumita ambiguitate toate raspunsurile si de aceea, domnul prefect, in urma cu cateva zile, a alaturat cele doua texte si le-a trimis la Ministerul de Interne – adica la forul de care depinde Prefectura -, pentru a afla raspunsul corect. Deocamdata, nu s-a primit niciun raspuns. Avand in vedere experienta de anul trecut, mai putin fericita, cu infirmarea unor decizii ale consilierilor, sfatul meu, al nostru, daca vreti, al grupului PSD, este sa fim putin prudenti. Nu-i un cap de tara daca va recomandam putina prudenta. De stiut un lucru foarte important: ca Prefectura, in cazul in care primeste raspuns negativ de la Ministerul de Interne, adica sa invalideze alegerile, cel ales presedinte este invalidat, iar toate documentele pe care le semneaza acesta sunt anulate, cu tot impactul financiar, administrative, economic si social aferent. Deci se intra intr-o forma de incoerenta a activitatii CJ, mai ales la inceput de an, cand sunt teme legate de buget, de inceperea anului, de proiecte, etc. De aceea, cata vreme Prefectura nu are un raspuns clar, legat de ce ar face daca noi am hotari ceva pe tema asta, propun putina prudenta”.
Proiectul initiat de liberali nu a intrat pe ordinea de zi, dat fiind ca dupa circa o ora de cearta, majoritatea PSD-UNPR a votat impotriva.