Liberalul Bucălău: „CIDIEDD Brăila este doar o sinecură de partid. Solicit desființarea acestui Centru care este o căpușă pentru bugetul județului!”

Primării care, împinse de la partid (adică de la PSD) au plătit CIDIEDD Brăila pentru o consultanță ce, teoretic, trebuie oferită gratuit sau care au plătit, în paralel, o consultanță acordată de firme private specializate în realizarea de proiecte pentru accesarea unor finanțări europene.

Despre asta vorbește consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL), care de-a lungul timpului a afirmat în mai multe rânduri că Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă (CIDIEDD) Brăila, cu sediul în Lacu Sărat, finanțat din bani publici, nu își justifică activitatea.

Bucălău afirmă într-un comunicat de presă că de unele „consultări” a beneficiat mai mult Consiliul Județean, decât primăriile din județ: „Până și primarii care se prezintă la CIDIEDD vin la ordin de partid, fără să aibă vreun câștig, doar să bifeze o foaie de prezență, un fel de pontaj obligatoriu!

Este clar că CIDIEDD este o altă sinecură de partid, personalul de aici având carnet PSD, iar un angajat fiind chiar consilier județean PSD.

Noi ne-am arătat mereu nemulțumirea în legătură cu faptul că nu ni se prezintă un raport amănunțit cu privire la activitatea CIDIEDD și, mai ales, cu modul în care sunt cheltuiți banii publici. Deși an de an sunt discuții pe tema aprobării cotizației CJ, care anul acesta, de exemplu, este de 500.000 lei, întrebările pe această temă au rămas mereu fără răspuns.

Mai grav este că unii primari au trecut pe la CIDIED nu doar din politețe, ci au plătit, la ordin de partid, servicii de consultanță din propriul lor buget local. Asta, în condițiile în care se știe că serviciile de consultanță oferite de CIDIED pentru primăriile din județul Brăila sunt Gratuite, având în vedere că Asociația primește o cotizație anuală din bugetul Consiliului Județean Brăila.

Un exemplu elocvent este cel al Primăriei Tufești, care a plătit către CIDIEDD, în data de 26.10.2023, pentru servicii de consultanță, suma de 100.000 lei.

Consultanța ar fi fost acordată pentru un proiect PNRR care viza servicii de elaborare și depunere cerere de finanțare în cadrul apelului de proiect pentru sisteme de integrare și valorificare a gunoiului de grajd. Cum ar veni, Primăria Tufești a plătit din bani publici Asociația Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă, plătită la rândul ei tot din bani publici! Miroase a penal și poate autoritățile statului se sesizează.

Pentru a justifica activitatea «prolifică» a Asociației, unul dintre site-urile PSD, prin trompeta de serviciu, a arătat negru pe alb câte primării au câștigat proiecte «beneficiind» de serviciile de consultanță oferite de CIDIEDD, doar că, ce să vezi? Aproape toate primăriile câștigătoare au achiziționat, în paralel, prin cumpărare directă, servicii de consultanță, iar CIDIEDD a pontat degeaba, inutil și fără haz activitatea de consultanță.

Menționez aici câteva dintre primăriile lăudate că ar fi câștigat proiecte cu sprijinul CIDIEDD, în condițiile în care ele și-au plătit din propriul buget local serviciile de consultanță:

*Primăria Bărăganul a cumpărat în paralel servicii de consultață în valoare de 130.000 lei, pentru depunere a unui proiect pe PNRR.

*Primăria Stăncuța a achiziționat servicii consultanță în valoare de 65.000 lei, pentru depunere proiect Dotare școli PNRR.

Solicit CIDIEDD să prezinte un raport detaliat al activității sale, de la înființare și până în prezent și o explicație clară cu privire la situațiile semnalate mai sus! Asociația a fost constituită în 2005, la inițiativa Consiliului Județean și, dacă ar fi să aproximăm suma plătită în acești 19 ani, ajungem la o valoare de peste 9 milioane de lei.

În baza celor relatate mai sus, solicit Consiliului Județean desființarea Centrului de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă, care nu își justifică activitatea, fiind doar o căpușă pentru bugetul județului Brăila!”.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns